Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Του Χρόνη Μακρίδη : Να ξαναφτιάξουμε από την αρχή τους συνεταιρισμούς




Όλοι οι ''ειδικοί''σε χώρες όπως η Ελλάδα σε περιόδους κρίσης μιλούν για διέξοδο μέσω της ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και των δημοσίων επενδύσεων συν την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως π.χ. θα έπρεπε να είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα.Συγκεκριμένα όμως για τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίησή του και την εμπορία των προϊόντων είναι ανάγκη να φύγουμε από τις διαπιστώσεις και τους γενικούς σχεδιασμούς και να προχωρήσουμε στο διά ταύτα, που δεν μπορεί παρά να είναι οι επενδύσεις στην ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων, στην καινοτομία στη μεταποίησή τους και στη
δημιουργία δικτύου εμπορίας με προσανατολισμό στις εξαγωγές. Για να υλοποιηθούν αυτά, είναι ανάγκη να ξυπνήσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι και κύρια οι αγρότες. Να
ξαναφτιάξουν από την αρχή τους συνεταιρισμούς, τους τόσο συκοφαντημένους θεσμούς, μερικές φορές όχι άδικα, που όμως επί χρόνια ήταν και ο παρεμβατικός φορέας προστασίας των παραγωγών.
Είναι ανάγκη τώρα να αναδειχθούν ηγεσίες από τους αγρότες, που από τον άκριτο συνδικαλισμό θα περάσουν στην εποχή της δημιουργίας και της παραγωγικότητας. Αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συνεταιρισμοί εδώ και χρόνια έκλεισαν τον κύκλο τους. Τώρα είναι η ώρα χωρίς κομματισμούς, με γνώμονα μόνο το συμφέρον των μελών τους και με προμετωπίδα τις αρχές του συνεργατισμού, οι ίδιοι οι αγρότες να βάλουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και χωρίς γραφειοκρατία να τους δημιουργήσουν. Να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις άμεσα και στοχευμένα, ώστε και οι αγρότες να απολαύσουν υπεραξίες και υγιής ανταγωνισμός να υπάρξει με ιδιώτες μεταποιητές.
Παράλληλα πρέπει να κτιστεί δίκτυο εμπορίας συνεταιριστικών προϊόντων, που θα διεισδύσει στις αγορές, επιβάλλοντας δίκαιους όρους στον ανταγωνισμό, σωστές τιμές για τους καταναλωτές, αναγκάζοντας σε προσαρμογές τα καρτέλ των super markets και των πολυεθνικών. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, αν τα κάνουμε αυτά. Όλα τα κράτη και οι πολίτες τους που σέβονται την ύπαρξή τους οργανώνονται σε κοινωνικοοικονομικές οργανώσεις για το κοινό καλό αλλά κυρίως των μελών τους. Είναι καιρός να το υλοποιήσουμε και εμείς στην Ελλάδα. Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Είναι καιρός το συνεταιριστικό κίνημα να αποκτήσει μαζικότητα αλλά και την απαραίτητη αξιοπιστία, με διαφάνεια και δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία του, ώστε να γίνει πάλι η ατμομηχανή της περιφερειακής και όχι μόνο ανάπτυξης. Στο δικό μας χέρι είναι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι "κάποιοι μπορεί να περπατούν μαζί μας, δεν περπατούν όμως για εμάς".

* Ο Χ. Μακρίδης είναι γραμματέας της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου