Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στην προγραμματική συμφωνία


Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στην προγραμματική συμφωνίαΣημεία ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Κινήματος.
 Οι λόγοι οι οποίοι μας οδήγησαν στην Κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και στην επιβεβαίωση της επιλογής μας αυτής τον Ιούνιο του 2013, εξακολουθούν να είναι όλοι ενεργοί και ισχυροί κι εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιθυμία από την
άποψη αυτή. Η αμφιθυμία σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ.

 Για την προγραμματική συμφωνία
Η διατύπωση της προγραμματικής συμφωνίας έπρεπε να γίνει μετά το πρώτο κύμα της αντιπαράθεσης με την τρόικα και όλη αυτή την ιστορία της εκταμίευσης των προηγουμένων δόσεων. Τώρα έχει πια διαμορφωθεί το πλαίσιο των σχέσεων μαζί τους. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολυσέλιδο πλήρες κείμενο σημείων για την προγραμματική συμφωνία και τώρα θ’ αρχίσει η συζήτηση επί του κειμένου, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Θα αναφερθώ στη Θεσσαλονίκη στη δική μας αντίληψη για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει στην προγραμματική συμφωνία.

Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι μόνο συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Εδώ πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν την κοινωνία, τις αντοχές της, το πολιτικό σύστημα και τις αντοχές του, τον ευρωπαϊκό συσχετισμό, τον διεθνή συσχετισμό, την τρόικα, τις γερμανικές εκλογές, τις αυστριακές εκλογές, το τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και ούτω καθ' εξής. Υπό την έννοια αυτή, το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας είναι ζήτημα ολοκληρωμένης αφήγησης δικής μας πρωτίστως, σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει. Άρα είναι μια προγραμματική συμφωνία τύποις μεν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ουσία μια συμφωνία – πρόταση σε σχέση με την κοινωνία.



Για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης



Στο χώρο της αντιπολίτευσης, έχω παρατηρήσει τους τελευταίους δυο μήνες, παρά τα επιφαινόμενα και τη ρητορική, μια γενικευμένη στρατηγική αμηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσθέτει νέα επιχειρήματα και δεν έχει μια νέα δυναμική ιδεών και προτάσεων. Αρκείται στο να κάνει πάλι μια «αριστερή» στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία.

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει δημιουργήσει, με εξαίρεση την Αλβανία, κρίσιμα νέα happenings στην εσωτερική πολιτική ζωή.  Βεβαίως είναι άκρως επικίνδυνο αυτό που κάνει στην εξωτερική πολιτική με την Αλβανία κυρίως αλλά και με τα Σκόπια δευτερευόντως.

Το ΚΚΕ έχει υποστεί νομίζω ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με τη διαχείριση του ζητήματος του 902 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν απόλυτη κρίση ταυτότητας. Θεωρώ επίσης ότι η αδυναμία της ΔΗΜΑΡ μετά τον Ιούνιο να τοποθετηθεί στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση, είναι καταλυτική.



Για τη συζήτηση που έχουν ανοίξει οι γερμανικές εκλογές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους



Το επιχείρημα που λέει ότι ο Γερμανός πολίτης δικαιούται να ξέρει εάν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη βοήθεια, είναι ένα αστείο επιχείρημα. Ο Γερμανός πολίτης δεν έχει επιβαρυνθεί με τίποτα ως τώρα. Η Γερμανία δεν έχει εκχωρήσει τίποτα και δεν έχει χάσει απολύτως τίποτα. Έχει κερδίσει τους τόκους του δανείου που εγγυήθηκε, άρα έχει ένα μικρό, άμεσο κέρδος κι έχει ένα τεράστιο έμμεσο όφελος από τη διεύρυνση των πλεονασμάτων του δικού της ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και από τη δική της εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού που αντανακλάται και στην πραγματική της οικονομία.

Άρα, το όφελος της Γερμανίας από την κρίση του νότου είναι εντυπωσιακό. Εδώ το Βέλγιο το οποίο είναι μια μεσαία χώρα ομολόγησε ότι υπολογίζει το όφελος από την κρίση του νότου. Φανταστείτε πόσο είναι το όφελος της Γερμανίας. Ίσως θυμάστε ένα άρθρο μου που ήταν παρουσίαση και σχόλιο στο βιβλίο του Μπόφινγκερ για τη σχέση μάρκου και ευρώ πριν από μερικούς μήνες. Αυτό όλο αναπαράγεται πλήρως.



Για την εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη



Στο συνέδριο αυτό θα αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά κυρίως θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της Δημοκρατικής Παράταξης.

Καλούμε τους πάντες, εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα εισηγητών και ομιλητών και το συνέδριο εκπέμπει πολύ σοβαρά και αξιόπιστα μηνύματα και κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση, όλο αυτό το οποίο υφιστάμεθα.



Για τις ευρωεκλογές



Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές προβλέπει δύο πράγματα, μεταξύ άλλων, τα οποία είναι κρίσιμα. Το ένα είναι ότι πρέπει τα εθνικά κόμματα να αναδείξουν τα σύμβολα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει διαφανής διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.



Για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – εκλογικός νόμος


Ένα άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τους επόμενους μήνες είναι το θέμα του εκλογικού συστήματος και γενικότερα των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Κάναμε την παρουσίαση για την αναθεώρηση, συνέδριο, ημερίδα, πρέπει όμως να δούμε πως μπορούμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις αυτές. Προτείνω τον ρόλο του συντονιστή για την προσπάθεια αυτή να την αναλάβει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κ. Σκανδαλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου