Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτοβολταϊκά: Ρεκόρ 44,7%


Ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Φράουνχοφερ για τα Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα, του κέντρου Helmholtz στο Βερολίνο και του γαλλικού CEA-Leti πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό με μια νέα ηλιακή κυψέλη που φέρει τέσσερις υποκυψέλες.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να επιτευχθεί η πρωτοφανής αποδοτικότητα του 44,7% που εάν και εφόσον εφαρμοστεί εμπορικά μπορεί να
αλλάξει το μέλλον των φωτοβολταϊκών.

Πριν από τέσσερις μήνες, το Μάιο του 2013, ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο πέτυχαν απόδοση 43,6%.

Η συγκεκριμένη ηλιακή κυψέλη χρησιμοποιείται στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV).
Όπως μεταδίδει το Phys.org “με την επίγεια χρήση των φωτοβολταϊκών κυψελών πολλαπλών στρωμάτων III-V, τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνταν στις διαστημικές τεχνολογίες, επιτεύχθηκε η υψηλότερη καταγεγραμμένη αποδοτικότητα μετατροπής ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτή την πολυστρωματική κυψέλη, διάφορες κυψέλες κατασκευασμένες από διαφορετικά ημιαγώγιμα υλικά III-V τοποθετούνται διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη.

Οι κάθε ξεχωριστή υποκυψέλη απορροφά διαφορετικά μήκη κύματος του ηλιακού φάσματος”.
Τις ηλιακές κυψέλες που αναπτύσσει το Φράουνχοφερ κατασκευάζει η Soitec. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει προμηθεύσει φωτοβολταϊκά για έργα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και την Καλιφόρνια, όπως επίσης και σε 14 ακόμα χώρες.

Απώτερος στόχος των εταιρειών είναι η επίτευξη απόδοσης 50% ως το 2015.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ αποδοτικότητας κατείχε εδώ και τρεις μήνες η Sharp με 44,4%.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου