Στο λιμάνι του Πειραιά στο νότο της Ελλάδας, έφτασαν οι Κινέζοι»,
ξεκινά το άρθρο του BBC, το οποίο υπενθυμίζει καταρχήν τη συμφωνία με
την COSCO για το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ. «Παντού υπάρχουν
επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βρήκαμε μία εδώ και έχουμε επιτυχία», δηλώνει
ο γενικός διευθυντής της COSCO Ζάνγκ Ανμινγκ, τον οποίο ο ανταποκριτής
του BBC ρωτά εάν αισθάνεται
ότι Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα περισσότερο
από ότι το αντίστροφο, για να λάβει τη διπλωματική απάντηση; «Η Ελλάδα
χρειάζεται εμάς και εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση
στην οποία κερδίζουν όλοι».
Αλλά φυσικά η Ελλάδα που υποφέρει από την κρίση αναζητεί βοήθεια, συνεχίζει το άρθρο, καθώς είναι απελπισμένη για επενδύσεις, αφού το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Ο αρχικός στόχος ήταν να προκύψουν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ, ευρώ μέχρι το 2015, αλλά λόγω καθυστερήσεων αναπροσαρμόστηκε στα 11 δισ., υπενθυμίζει ο ανταποκριτής. Επισημαίνει ότι οι δυτικές εταιρείες είναι προσεκτικές με μία χώρα στην οποια υπάρχει κοινωνική αναταραχή και υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα το πεδίο να έχει μείνει ελεύθερο για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, οι οποίες θέλουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προνομιακούς όρους.
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ταξιδέψει το Μάιο μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία στο Πεκίνο και η Κίνα έχει δείξει ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια και ενδεχομένως τους κρατικούς σιδηροδρόμους. Η Αθήνα μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα δίνει άδεια διαμονής σε αυτούς που θα αγοράσουν ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Ένας Κινέζος ήταν ο πρώτος που εκμεταλλεύθηκε αυτό το προνόμιο», αναφέρει το άρθρο.
Κάτω από τη διοίκηση της COSCO, ο σταθμός εμπορευματοκιβιωτίων έχει διπλασιάσει την κίνηση του, αλλά η πολιτική απαγόρευσης του συνδικαλισμού των εργαζόμενων είναι αυστηρή, σημειώνει ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι ένας δεύτερος σταθμός στον ΟΛΠ είναι κρατικός και ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων Γιώργος Γώγος θέλει να παραμείνει έτσι. Ο κ.Γώγος δηλώνει στο BBC ότι η στρατηγική της Κίνας κοιτάζει το δικό της όφελος, εκμεταλλευόμενη την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Κανείς δε δίνει λεφτά χωρίς ανταλλάγματα, ειδικά οι κινέζικες εταιρείες και η κινέζικη κυβέρνηση», λέει.
«Ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μόνο τους εαυτούς τους. Η επένδυση στον Πειραιά είναι θετική για τις κινεζικές επιχειρήσεις, αλλά όχι για το δημόσιο συμφέρον. Η COSCO δε δημιούργησε τις θέσεις εργασίας που υπόσχονταν», προσθέτει.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ωστόσο ότι και οι ελληνικες εταιρείες βλέπουν τις εξαγωγές τους προς την Κίνα να αυξάνονται, παρόλο που είναι ακόμη μόνο το ένα εικοστό από τις εξαγωγές της Κίνας στην Ελλάδα. Η Εύα Μορφονίδη διευθύντρια εξαγωγών στην εταιρεία παραγωγής ανθρακούχων αναψυκτικών Φρουτόπ, η οποία έχει τριπλασιάσει τις εξαγωγές της προς Κίνα, λέει ότι η κινέζικη αγορά έχει καλωσορίσει την εταιρεία της και ότι υπάρχει χώρος και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουν το εγχώριο μερίδιο αγοράς να μειώνεται. Δηλώνει μάλιστα ότι οι εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν να σώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Εκτός από τον επιχειρηματικό τομέα, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα. Ακόμη είναι λιγότεροι σε σχέση με το τουριστικό ρεύμα από δυτικές χώρες, αλλά η πρεσβεί στην Αθήνα λέει ότι πέρυσι 21.000 επισκέπτες ήρθαν κατευθείαν από Κίνα σε Ελλάδα, αύξηση 25% σε σχέση με το 2011 και περίπου 100.000 Κινέζοι έκαναν μία στάση στην Ελλάδα κατά τα ταξίδια τους.
Κάποιοι Ελληνες εν τω μεταξύ αναζητούν στην Κίνα τις ευκαιρίες που δεν έχουν στην πατρίδα, όπου η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Στη σχολή ξένων γλωσσών Σιούντρη στην Αθήνα το 2005 μόλις πέντε σπουδαστές μάθαιναν κινέζικα, ενώ τώρα το τμήμα αριθμεί 100 άτομα. Ο Άλκης Μουρατίδης άρχισε τα μαθήματα όταν ξεκίνησε σπουδές ως ναυπηγός μηχανικός, πιστεύοντας ότι δεν θα βρει δουλειά στην Ελλάδα και ελπίζοντας ότι με τη γνώση κινέζικων θα έχει ένα επιπλέον προσόν για να εργαστεί στο εξωτερικό. «Οι Έλληνες στρέφονται περισσότερο προς την Ανατολή. Η οικονομία εκεί είναι καλύτερη από ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ» λέει μία άλλη μαθήτρια, η Έφη Μπέλση.
«Είναι δύο από τα πιο αρχαία έθνη του κόσμου, αλλά σήμερα η Έλλαδα και η Κίνα βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα του οικονομικού φάσματος. Πολλές χώρες φλερτάρουν το Πεκίνο και η Ελλάδα ακόμη παλεύει να τις ανταγωνιστεί στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Αλλά ο Ευρωπαίος ασθενής στρέφεται όλο και περισσότερο στον Ασιατικό τίγρη την ώρα της ανάγκης του», καταλήγει το άρθρο του βρετανικού δικτύου.
Πηγή: bbc.co.uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου