Ξεκαθάρισμα των βιώσιμων και των μη βιώσιμων επιχειρήσεων με βάση ένα
αντικειμενικό σύστημα «βαθμολόγησης» του εταιρικού προφίλ, θα
προχωρήσουν οι τράπεζες με το μοντέλο που θα φτιάξει ο διεθνής σύμβουλος
της τρόικας και της ελληνικής πλευράς, BlackRock.
Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα καθυστερούμενα δάνεια μόνο των υγιών επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση, έτσι ώστε να
μπει φρένο στις
υπέρογκες ζημίες που προέρχονται από τα «κόκκινα» δάνεια.Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα καθυστερούμενα δάνεια μόνο των υγιών επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση, έτσι ώστε να
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κατηγορία των επιχειρήσεων, έχει διογκωθεί καθώς από το σύνολο των περίπου 119 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί, βρίσκονται σε καθυστέρηση τα περίπου 34 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι και σε πρόσφατα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, οι επιχειρηματίες σταματούν να τα εξυπηρετούν από το πρώτο κιόλας 6μηνο, αδιαφορώντας για τις εγγυήσεις σε ακίνητα που έχουν προσημειώσει στις τράπεζες.
Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Γ. Ζανιάς, όσον αφορά τα δάνεια σε επιχειρήσεις, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακόμη κύκλος «κόκκινων» δανείων και γι' αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι επιχειρήσεις και οι δυνατότητές τους.
Οι αναλυτές
Τραπεζικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προάγγελο επανεξέτασης των προοπτικών όλων των επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η λιγοστή πλέον ρευστότητα που υπάρχει, θα κατευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, βραχυπρόθεσμα, δυνατότητες επιβίωσης και αργότερα, ανάπτυξης, εφόσον η ελληνική οικονομία ανακάμψει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνονται γενναίες ρυθμίσεις των υπαρχόντων δανείων, ενώ θα χορηγούνται και νέα κεφάλαια, αφού θα έχει προσκομίσει η διοίκηση της επιχείρησης ένα νέο και βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα διαφανεί ότι έχουν προοπτικές ή γι΄ αυτές που οι επιχειρηματίες δεν θα στηρίξουν με ίδια κεφάλαια, η στρόφιγγα θα κλείνει οριστικά, λένε πληροφορίες.
Για τις επιχειρήσεις που δεν θα διαφανεί ότι έχουν προοπτικές ή γι' αυτές που οι επιχειρηματίες δεν θα στηρίξουν με ίδια κεφάλαια, η στρόφιγγα θα κλείνει οριστικά, λένε πληροφορίες.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου