Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ...

Δραματικά στοιχεία για τη φτώχεια στην ισπανική κοινωνία καταγράφει έκθεση της καθολικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Caritas.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός των Ισπανών που ζουν  σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 (από το 3,5% στο 6,4%) και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους.


Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Caritas προειδοποιεί μάλιστα πως συχνά η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από την οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.
Παράλληλα, επισημαίνει πως εκτός από την αύξηση της φτώχειας βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, κάτι που η Caritas χαρακτηρίζει ως το βαθύτερο χάσμα στην Ευρώπη.
Πάντως, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402.000 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, El Pais

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου