Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γονιδιακή εξέταση βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα

Τον δρόμο για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα ανοίγει η γονιδιακή εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι με τη χρήση της θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς.
Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κολωνίας, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι
χάρη σ' αυτήν θα ανακαλύπτουν τη γενετική δομή των όγκων. Έτσι, θα μπορούν να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή, αφού θα την έχουν προσαρμόσει στις ανάγκες του οργανισμού του.
Σύμφωνα με τον δρ Ράινχαρντ Μπάτνερ, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες από περίπου 5.100 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα, δείχνουν ότι ο εντοπισμός του γονότυπου της ασθένειας αυξάνει στο διπλάσιο το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς που παρουσιάζουν δύο συγκεκριμένες μεταλλάξεις
Αυτό σημαίνει ότι αν οι γιατροί γνωρίζουν τη «γενετική υπογραφή» κάθε όγκου, θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τις διαφορές που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, άρα να κάνουν πιο ακριβή διάγνωση και να χορηγούν πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε εξατομικευμένη θεραπεία ασθενείς που είχαν κάνει τη νέα γονιδιακή εξέταση και διαπίστωσαν ότι η βελτίωση που παρουσίασαν ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που παρατηρείται συνήθως.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση του προσδόκιμου ζωής από 12 έως 21 μήνες.
Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου