Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ν. Ανδρουλάκης: Για την ΕΡΤ δεν υπάρχει απλή λογική

Επί του συνόλου των θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με συνέντευξή την οποία παραχώρησε στο ραδιόφωνο “Βήμα Fm” και τους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Νίκου Ανδρουλάκη:

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
«Το ποσό δεν αλλάζει. Πρέπει να αλλάξει η κατανομή και αυτά τα θέματα βάζουμε. Έχουμε ακούσει και κάποιες απόψεις από βουλευτές της Ν.Δ. και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν τις δικές τους απόψεις. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής στους συντελεστές, γιατί δεν μπορώ να μπω στη λογική να μην φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, διότι τότε πάμε στη λογική του φόρου που υπήρχε πριν. Μιλάμε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Να μπουν τα αγροτεμάχια (στο φόρο) και να γίνει μια δικαιότερη κατανομή.
Υπάρχουν θέματα που μπορούν αλλάξουν. Το θέμα είναι ότι αυτός ο φόρος μπήκε για ένα συγκεκριμένο λόγο. Να κλείσει ο προϋπολογισμός και με τη λογική της διαχείρισης του χρέους, να μπούμε σε μια λογική πολιτικής διαπραγμάτευσης (με τους δανειστές). Χωρίς νέο τρόπο διαχείρισης του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αλλάξει σελίδα. Και αυτός είναι ο στόχος έως τις ευρωεκλογές.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή, αλλά το ίδιο δεν γίνεται π.χ. με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα; Είναι μια λύση για να κλείσει ο προϋπολογισμός, αλλά πρέπει να συζητάμε με ένα πραγματικό σχέδιο, όχι να συζητάμε, ας πούμε, οι βουλευτές της επαρχίας για τους αγρότες και της πόλης για τα αστικά ακίνητα. Εάν είναι να βρούμε έναν πιο δίκαιο φόρο, να το συζητήσουμε.»
Για τα κλειστά πανεπιστήμια και τον κοινωνικό διάλογο
«Το θέμα αυτό είναι μεγάλο. Ο τρόπος, για μένα, κινητικότητας και διαθεσιμότητας, τα κριτήρια, έπρεπε να έχουν αποσαφηνιστεί. Επειδή δεν έχουν αποσαφηνιστεί, υπάρχει μια ευρύτερη ανασφάλεια στους δημοσίους υπαλλήλους και στα πανεπιστήμια. Αυτό συμβαίνει και στα πανεπιστήμια και κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο δίκαιη κατανομή. Το υπουργείο Παιδείας, σιγά-σιγά, φτιάχνει πυρήνες διαλόγου και πιστεύω ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το ΕΜΠ μπορεί να βρεθεί μια λύση. Και αυτό το πιστεύω με τις συζητήσεις που έχω κάνει με τους ανθρώπους αυτούς.
Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και σ’ αυτές θα έπρεπε να υπάρχει απλή λογική. Και από τους συνδικαλιστές και από την κυβέρνηση. Και δεν το λέω ως ευχολόγιο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν υπάρχει ένα τραπέζι διαλόγου να βρεις μια λύση, στο τέλος καταλήγουμε σε ακραίες λύσεις και χάνουμε γόνιμο χρόνο. Αυτό πλήρωσε ο τόπος μας και φτάσαμε σε ακραίες λύσεις και στο Μνημόνιο.
Και για την ΕΡΤ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αλλά δεν υπάρχει απλή λογική. Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, διότι δεν επικρατεί απλή λογική. Ο καθένας οχυρώνεται πίσω από αυτήν την αντίληψη και πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έτσι καταφεύγει σε ακραίες λογικές. […] Εμείς δεν είμαστε υπέρ της επέμβασης των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.
Η διαχείριση του χρέους είναι ένας στόχος εθνικός. Και αν δεν τον υπηρετήσουμε όλοι, οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές, όλοι, δεν θα βγούμε από τα αδιέξοδά μας. Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Βλέπετε τους εταίρους μας τις τελευταίες ημέρες να περιγράφουν με αποτροπιασμό τα εγκλήματα που έγιναν. Αλλά δεν βλέπουμε κανέναν επί της πράξεως, είτε από το χώρο της συντηρητικής παράταξης είτε της σοσιαλδημοκρατίας, να σπρώχνει τα πράγματα προς μία κατεύθυνση – και το λέω αυτό, διότι σήμερα είναι εδώ ο κ. Σουλτς. Να αφήσουμε τα ευχολόγια και να πάμε στις πράξεις. Διότι η Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα είναι η Ευρωβουλή του κοστουμαρισμένου εξτρεμισμού. Δεν θα έχει μέλλον αυτή η Ευρώπη.»
Για την πρόταση Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο
«Έκανε προχθές μια πρόταση ο κ. Κουβέλης. Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο για αλλαγές στην εργασία και να αλλάξει τρόπο κατανάλωσης και το πολιτικό σύστημα να μένει στην ίδια κατάσταση. Είναι μεγάλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε στη βάση της εθνικής συνεννόησης και ας αφήσουμε τη λογική και στρατηγική που έχουν κάποια κόμματα να κρύβονται πίσω από το πέπλο του αντι-μνημονίου και επί της ουσίας να μη γίνεται κανένας διάλογος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου