Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο Σουλτς στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην επίσκεψη του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό καθώς ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης όχι μόνο τον τελευταίο καιρό παίρνει δημοσίως θέσεις στα ευρωπαϊκά θέματα διαφορετικές από τη μέχρι σήμερα πολιτική γραμμή του Βερολίνου και πιο θετικές για την Ελλάδα
(όπως για παράδειγμα με το πρόσφατο άρθρο του στη La Republica), αλλά και γιατί οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τον φέρουν ως τον πιθανότερο επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλεγεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία όμως, ο κ.Σουλτς, ο οποιος ήδη έχει λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφασιστεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του παζαριού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και είναι το «δώρο» της Μέρκελ στο SPD προκειμένου να πειστεί για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Κομισιόν φυσικά ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα, που μπορεί να μην έχει ψευδαισθήσεις για ριζική αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών, ελπίζει όμως σε μία πιο θετική στάση στη διαπραγμάτευση. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε κλειδώσει το ραντεβού του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά με τον κ.Σουλτς, όμως το πιθανότερο είναι πως θα κληθεί έστω και συμβολικά στο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη των νέων» στην Παλαιά Βουλή (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13),  στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC για λογαριασμό των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Η έρευνα απαντά στο ερώτημα πως βλέπει η νέα γενιά την Ευρώπη στον καιρό της κρίσης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρία Δαμανάκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κώστας Ρέμελης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου