Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Μπιλ ντε Μπλάζιο

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, θα είναι ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.
Ο 52χρονος Ντε Μπλάζιο προηγείται με ποσοστό 72,8% έναντι 24,9% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζότζεφ Λότα.



Ο νέος δήμαρχος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Βέβαιη θεωρείται και η νίκη του ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο κ. Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ επανεξελέγη κυβερνήτης ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Κρίστι, επικρατώντας της δημοκρατικής αντιπάλου του, Μπάρμπαρα Μπουόνο, με 60% έναντι 38,5%.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κρίστι παρουσιάστηκε υπερκομματικός ενώ θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Κυβερνήτης της πολιτείας της Βιρτζίνια εξελέγη ο 57χρονος Δημοκρατικός Τέρι Μακόλιφ, κερδίζοντας τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, επικράτησε με ποσοστό 47,5% έναντι 45,9% του αντιπάλου του.

Στις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων, όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η πλειονότητα των ψηφοφόρων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου