Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Γαλλικό Πρακτορείο: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, μοιάζει με ζούγκλα

Σε μια αγορά που ολοένα και περισσότερο μοιάζει με ζούγκλα, η ανεργία πιάνει δυσθεώρητα ύψη, οι μισθοί υφίστανται δραστικό τσεκούρωμα ή απλώς δεν καταβάλλονται, τίποτα δεν είναι προφανές και σίγουρο.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, με ένα εκτενές ρεπορτάζ, παρουσιάζει τη δεινή κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, δίνοντας μάλιστα το βήμα σε εργαζομένους που υφίστανται τα επίχειρα της κρίσης
.
Η 40χρονη ταμίας σε σούπερ μάρκετ, Χρυσούλα Ζαρκαμέλα ζει στην Κατερίνη και έχει να πληρωθεί από τον Αύγουστο. Οπως εξηγεί: «τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα. Στην αρχή είχαμε ένα μήνα καθυστέρηση στη μισθοδοσία, τώρα πλέον έχει γίνει συνήθεια. Η εταιρία κάποια στιγμή πρότεινε να μας πληρώνει σε είδος, λες και θα μπορούσα να πληρώνω τους φόρους με... ζάχαρη και αλεύρι. Κι όλα αυτά για μισθό 894 ευρώ.
Η δικηγόρος, Μαργαρίτα Στεφανάτου συμπληρώνει στο AFP, «η καθυστέρηση καταβολής μισθού ενός ή δύο μηνών, είναι συνήθης πρακτική. Τόσο που το βρίσκεις ανώφελο να διαμαρτυρηθείς».
Από την μεριά του, ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο, Γιάννης Κούζης, εξηγεί, «Μια στις δύο επιχειρήσεις δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε εταιρίες σεκιούριτι, καθαρισμού, ξενοδοχειακές και ρεστοράν
Οι μικρές επιχειρήσεις που πριν από την κρίση μπορούσαν να ποντάρουν στην τραπεζική χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή δεν έχουν... ανάσα και η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη. Οπως συμπληρώνει η κ. Στεφανάτου, «σαφώς και υπήρξε πρόβλημα στο μάνατζμεντ αυτών των επιχειρήσεων».
Το Γαλλικό Πρακτορείο φέρνει στην επιφάνεια και την περίπτωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και τα οικονομικά του προβλήματα. Οπως εξηγεί η ιατρός, Αναστασία Κουτσούρη, «θα μπορούσα να φύγω, αλλά που θα βρω δουλειά;».
Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι θλιβερό: σπάνια οι εργαζόμενοι ζητούν τους μισθούς τους, οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά -επί παραδείγματι- είναι απλήρωτοι για 18 μήνες, εργαζόμενοι σε κεντρικό ξενοδοχείο λαμβάνει περίπου 200 ευρώ το μήνα, έναντι του μισθού του. Τίποτα δεν φαίνεται να τους δίνει την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει.
Για τη δικηγόρο της ΓΣΕΕ, Ελλη Βαρκαλάμα, «η κρίση χτύπησε την αγορά εργασίας, που ήδη έμοιαζε με ζούγκλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου