Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Γ. Μπουτάρης: Η κατάργηση της ΕΡΤ3 στέρησε από τη Θεσσαλονίκη μια αξιόπιστη ραδιοτηλεόραση

"Η κατάργηση της ΕΡΤ3 στέρησε στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα από μια αξιόπιστη ραδιοτηλεόραση που προβάλλει και αναλύει θέματα περιφερειακού χαρακτήρα και πανελλήνιου ενδιαφέροντος", τόνισε πριν από λίγο ο Γιάννης Μπουτάρης, στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μέσου στη Θεσσαλονίκη.

"Η ενημέρωση, αυτό το σημαντικό προσόν της δημοκρατίας μας, έχει πληγεί. Η ΕΡΤ3 έβρισκε αναφορές στην διεθνή εμπειρία. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ένα από τα κανάλια της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης προορίζεται για την περιφέρεια και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά έχει την έδρα του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Επίσης τα διαφορετικά προγράμματα με γεωγραφικές και περιφερειακές αναφορές αποτελούν την πεπατημένη", συνέχισε ο κ. Μπουτάρης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε πως: "Σήμερα που η κρίση πλήττει τη χώρα, πλήττει εξίσου και το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τα ιδιωτικά ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν προβλήματα και μαζί με αυτά και η ενημέρωση που προσφέρουν να είναι προβληματική, η ύπαρξη Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και συγκεκριμένα Περιφερειακών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών είναι κρίσιμη.
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να εξυπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό. Να καλύπτει τα θέματα της περιφέρειας και να ενημερώνει γι’ αυτά το κοινό.
Επομένως, δεν νοείται Δημόσια Ραδιοτηλεόραση που οργανώνει και σχεδιάζει το πρόγραμμά της αποκλειστικά στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα. Όχι μόνο αναπαράγεται έτσι το φαινόμενο του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, το οποίο το βλέπουμε να διογκώνεται ολοένα και περισσότερο, αλλά αναιρείται και η αποστολή της να δίνει φωνή στην περιφέρεια.
Μια αυθεντική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως την ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση, οφείλει να ανταποκρίνεται στις βασικές αυτές αρχές. Διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να τηρεί μια στάση καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης".

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου