Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Από δυο χωριά…

Βαρύ είναι το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ, καθώς οι επιλογές προσώπων για τη στελέχωση της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και η αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων του Φώτη Κουβέλη με τον Αλέξη Τσίπρα, πυροδοτούν εξελίξεις στο κόμμα και οδηγούν τους διαφωνούντες προς την έξοδο.
Ο Φ. Κουβέλης επέλεξε τελικώς να «καθαρίσει» το κόμμα από τους

διαφωνούντες, αφού επέβαλε στα καίρια κομματικά πόστα πρόσωπα ελεγχόμενα από τον ίδιο. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο αντικαταστάτης του Σπ. Λυκούδη, Θεοχάρης Θεοχαρόπουλος, του οποίου το χαμηλό πολιτικό προφίλ δεν προδιαθέτει για ρηξικέλευθες αλλαγές εντός της Αγίου Κωνσταντίνου. Αντίστοιχα, ορισμένοι εκ των διαφωνούντων προβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο εκπαραθύρωσε τον έως χθες εκπρόσωπο Τύπου, Ανδρέα Παπαδόπουλο, για χάρη του ομολογουμένως ικανού και γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Μαχαίρα.
«ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ»
Το μήνυμα του Κουβέλη προς τους κορυφαίους της ΔΗΜΑΡ ήταν σαφές και αφορούσε την πρόθεσή του να μη δεχτεί καμία αμφισβήτηση των πολιτικών του επιλογών. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι, για την απόφασή του να μη συμμετάσχουν βουλευτές στην Εκτελεστική Επιτροπή, δεν είχε ενημερώσει ούτε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές του κόμματος, με συνέπεια πολλοί εξ αυτών να εκφράσουν σε πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια τη δυσαρέσκειά τους, με χαρακτηριστική αυτήν του Βασίλη Οικονόμου.
Όσο και αν ο νυν γραμματέας θεωρεί ότι οι διαφωνίες «όχι απλώς είναι πολιτικά διαχειρίσιμες, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΗΜΑΡ θα παρουσιαστεί ενωμένη», η σχέση που στοιχειώνει την Αγίου Κωνσταντίνου είναι αυτή του Φ. Κουβέλη με τον Σπ. Λυκούδη, που φαίνεται ότι έχει διαρραγεί παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δημοσίως.
Οι πολιτικές διαφωνίες είναι βαθιές και δεν αφορούν μόνο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το φλερτ του Λυκούδη και των υποστηρικτών του με την Πρωτοβουλία των «58». Ο πρώην γραμματέας εγκαλεί τον πρόεδρο ότι έχει περιχαρακώσει το κόμμα από το ευρύτερο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς και έχει περιορίσει την υπόθεση στη σύμπραξη με τον Λοβέρδο, η οποία οδεύει προς ναυάγιο, και στη συνεργασία με ορισμένους αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ
Η διαφωνία που «σπάει κόκαλα» και οδηγεί στη διάσπαση, με ορίζοντα το χρόνο μετά τις εκλογές του Μαΐου, αφορά τις σχέσεις Κουβέλη – Τσίπρα. Οι καλά γνωρίζοντες τα της Αγίου Κωνσταντίνου επισήμαναν δυο γεγονότα που δείχνουν τα μελλούμενα. Το θερμό τηλεφώνημα του Τσίπρα προς τον Κουβέλη, με αφορμή την ονομαστική εορτή του τελευταίου, με το οποίο αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος προσωπικής επικοινωνίας.
Το δεύτερο γεγονός έχει πολιτική σημασία και αφορά την ταυτόχρονη απουσία των κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη από την εναρκτήρια εκδήλωση για την ελληνική προεδρία στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την Αγίου Κωνσταντίνου, το μήνυμα ήταν σαφές: «Ο Αλέξης δεν ήθελε μόνο αυτός με τον Καμμένο να απουσιάζουν από την εκδήλωση. Ο Φώτης κάλυψε πολιτικά την ενέργεια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το τελευταίο είναι και η «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των διαφωνιών», εκτός και εάν η δημοσκοπική καταβαράθρωση της ΔΗΜΑΡ ενεργοποιήσει αντανακλαστικά επιβίωσης του κεντροαριστερού χώρου.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Στο καμίνι της σύγκρουσης των λεγόμενων μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για τις ευρωεκλογές θα δοκιμαστεί η στρατηγική συμμαχιών της ΔΗΜΑΡ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκρίνοντας τοπικές συνεργασίες και προοδευτικές συμπαρατάξεις, χωρίς να αποκλείει συμμαχίες με τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεσμεύεται κεντρικά από τις επιλογές της λεγόμενης Πρωτοβουλίας των 5 ανεξάρτητων –βλέπε κεντροαριστερών– δημάρχων, αλλά αυτή η επιλογή συναντά αντιδράσεις από τοπικές οργανώσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του δημάρχου Βόλου Π. Σκοτεινιώτη, του οποίου η υποψηφιότητα έχει διχάσει την τοπική οργάνωση, καθώς ένα τμήμα της υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην νομάρχη, κ. Παπατόλια. Αντίστοιχες αντιρρήσεις υπάρχουν και για το δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Φίλιο.
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο κ. Κουβέλης είναι αναγκασμένος να στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη, αν και γνωρίζει ότι οι δημοσκοπικές πτήσεις του τελευταίου είναι χαμηλές.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος και εξαιτίας της ένδειας προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το φαβορί για τη Θεσσαλονίκη. Όσοι από τη ΔΗΜΑΡ λοξοκοιτούν προς την Κουμουνδούρου προβάλλουν τη θητεία του κ. Μπουτάρη και την ικανότητα να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα των Θεσσαλονικιών.
Ανάλογο παράδειγμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα αποτελέσει η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος φλερτάρει με την κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου