Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Η φτώχεια αλυσοδένει τον κόσμο. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σκέφτεται πως η απελευθέρωση από τη μιζέρια και την πείνα είναι η απόλυτη προτεραιότητά τους, σε σχέση με άλλα δικαιώματα. Αυτό αποτελεί άμεσο και έμμεσο κίνδυνο για την Δημοκρατία. Γεγονός που δεν είναι πρόβλημα μόνο για την χώρα μας, αλλά για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

Η ελευθερία προϋποθέτει μια αίσθηση ασφάλειας. Η ανασφάλεια που δημιουργούν τα καθημερινά προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση μιας αρρώστιας, η ανεργία και η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, μετατρέπουν την ελευθερία σε μία έννοια χωρίς περιεχόμενο.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να νιώσει ασφάλεια ο πολίτης, είναι η εργασία. Η απασχόληση οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση της ελευθερίας των ανθρώπων. Η ελευθερία δημιουργεί ελπίδα και αίσθηση εμπιστοσύνης για το μέλλον. Για πολλούς όμως ανθρώπους το μέλλον σήμερα προκαλεί αγωνία και ανασφάλεια. Χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης από το μέλλον.Ελπίδα και ασφάλεια είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. 
Χωρίς ισχυρά αυτά τα αισθήματα δύσκολα η χώρα θα βγει από την κρίση. Καθήκον των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως των κυβερνητικών, όπως και των ηγεσιών όλων των κοινωνικών και πνευματικών ομάδων και φυσικά των ΜΜΕ είναι να εμπνεύσουν αυτά τα αισθήματα στους πολίτες.
-Να εμπνεύσουμε και να πιστέψουμε όλοι, πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση καταπολεμώντας όλες τις αβελτηρίες και τις παθογένειες του χθες.
-Να πιστέψουμε πως εμείς οι Έλληνες στο σύνολό μας και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να κάνουμε τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
-Να πιστέψουμε πως μπορούμε ταυτόχρονα, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης, να αγωνιστούμε για να αλλάξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στήριξη στη Βουλή και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είναι μία επιλογή ευθύνης.
Πρώτον, γιατί επιτρέπει η χώρα μας να ολοκληρώσει όλα τα βήματα τον επόμενο χρόνο, κρίσιμες προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.
Δεύτερον, γιατί ο αναγκαίος και ικανός όρος για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η πολιτική σταθερότητα.
Πρέπει να ξέρουμε όμως και να μην έχουμε αυταπάτες, πως η επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να είναι στην ουσία η δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά την επιτυχία θα την πιστωθεί πρωτίστως η ΝΔ. Για την αποτυχία της κυβέρνησης δεν θέλω να σκέφτομαι, γιατί τότε η χώρα και οι πολίτες θα βρεθούν στη δίνη μιας νέας πολύ πιο μεγάλης τραγωδίας και τότε δεν θα έχει νόημα να συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ όμως όσον αφορά την κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσει άμεσα τρία θέματα, καταλυτικά για την πορεία της χώρας:
α) Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, πρέπει άμεσα να τεθεί στους εταίρους και δανειστές μας.«Τα κατά συνθήκη ψεύδη», που έχουν υιοθετηθεί από αυτούς μέχρι σήμερα, πρέπει να αντικατασταθούν με γενναίες αποφάσεις για την άμεση επίτευξη της βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Μόνο εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δηλαδή φύγει πάνω από την χώρα το «Country Risk», θα υπάρξει ενδιαφέρον από σοβαρούς Έλληνες και ξένους επενδυτές, για την οικονομία μας και φυσικά μόνο τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες με λογικά επιτόκια. Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της ανακαιφαλοποίησης των τραπεζών και η πώληση των Warrants που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φορτωθούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη τους, οι φορολογούμενοι πολίτες.
β) Διεκδίκηση πρόσθετων αναπτυξιακών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
γ) Αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και ανάλογος σχεδιασμός του ΣΕΣ, για την ενίσχυση της απασχόλησης. Δυστυχώς όμως, το 80% του ΣΕΣ (5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) είναι ήδη , μέχρι τώρα, έργα γέφυρες του ΕΣΠΑ.
Η ΝΔ την άνοιξη του 2012 σταμάτησε για τους γνωστούς λόγους ένα περιορισμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εργασίας. Δυστυχώς δύο χρόνια μετά λίγα πράγματα έχουν γίνει, παρ' ότι υπάρχουν ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα.
Το ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα πρέπει:
α) Να ανοίξει έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο, έστω και εάν τα άλλα κόμματα τον αρνούνται, γιατί βολεύονται να δημαγωγούν εκμεταλλευόμενοι την απελπισία του κόσμου.
β) Να συγκροτήσει μέσα από δημόσιο διάλογο, ένα 5ετές ρεαλιστικό πρόγραμμα, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Η ηγεσία πρέπει να ενώσει και να απελευθερώσει τις δυνάμεις του κόμματος. Δυνάμεις υπάρχουν και είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε κομματικές κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.
γ) Άμεση κατάθεση πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα αποτρέπει τις τυφλές πολώσεις και τις καταστροφικές συγκρούσεις.
Συμφωνώ με την πρόταση του προέδρου Ευ. Βενιζέλου για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών στα πλαίσια της κεντροαριστεράς, στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Πρέπει όμως η διαμόρφωση της λίστας των υποψηφίων να γίνει σε πανελλαδική ψηφοφορία, με ιεράρχηση των εκλόγιμων θέσεων. Στην πρώτη θέση να αναδειχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει μεταξύ των υποψηφίων μελών του ΠΑΣΟΚ, ή των προτεινόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη θέση να αναδειχθεί υποψήφιος μεταξύ των υποψηφίων της κίνησης των 58. Στην τρίτη να αναδειχθεί υποψήφιος από την λίστα ατομικών υποψηφιοτήτων και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ή και από υποψηφίους άλλων προοδευτικών κινήσεων. Έτσι θα αποφευχθούν παρεξηγήσεις και το εγχείρημα θα αποκτήσει δυναμική.

egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου