Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Β. Βενιζέλος με τον Γάλλο ομόλογο του Λ. Φαμπιούς τι είπαν για την Ελλάδα

Ο υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλοε σε επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε τα ακόλουθα:Στη συνάντηση με το Γάλλο ομολόγό μου Λοράν Φαμπιούς είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του τις μεγάλες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, που είναι οι προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, καθώς και στη Γαλλία και παντού το μεγάλο θέμα είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, η ανεργία των νέων, η παράνομη μετανάστευση, η προστασία των συνόρων, η ολοκλήρωση της οικονομικής και κυρίως της τραπεζικής ένωσης για να υπάρχει πραγματικά μία ενιαία ανθρωπιστική αγορά και βέβαια για την τέταρτη, πρόσθετηπροτεραιότητα που έχουμε αναδείξει που είναι η οριζόντια θαλάσσια πολιτική, από το περιβάλλον και την ενέργεια μέχρι την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Συζητήσαμε φυσικά για τα τρέχοντα μεγάλα διεθνή προβλήματα. Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ρεύμα. Ως προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όσο μπορεί για να πετύχει η Γενεύη ΙΙ και να εφαρμοστεί, εφόσον διεξαχθεί. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση, γιατί η Συρία είναι μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση. Τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες μας, τις διπλωματικές προκειμένου να υπάρχει περιβαλλοντική ασφάλεια στην Μεσόγειο, που είναι κλειστή θάλασσα, κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στο Ιράν, φυσικά για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή , για την κατάσταση στο Λίβανο, στη Λιβύη στην Αίγυπτο, αλλά και στην ανατολική πλευρά, την Ανατολική εταιρική σχέση. Μιλήσαμε για τις σχέσεις μας με την Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων αλλά και του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων τους μήνες αυτούς που είναι λιγότεροι από έξι, ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω των εκλογών, αλλά είναι πάρα πολύ κρίσιμοι γιατί έχουμε την προεκλογική συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το μέλλον της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις είναι εξωτερικές εξαιρετικές, ιστορικές, βαθιές, αλλά θέλουμε πιο έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε με τον κύριο Φαμπιούς όταν θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αποδέχθηκε την πρότασή μου να έρθει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση του κυρίου Βενιζέλου με τον υπουργό οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι « είχα επίσης μια συνάντηση με τον κύριο Μοσκοβισί, το Γάλλο υπουργό οικονομικών, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συζήτησα μαζί του, όπως συζήτησα και με τον κύριο Φαμπιούς για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά γιατί αποκτούν υπόσταση και έχουν και αριθμό πια οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό σημαίνει ότι τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, άρα έτσι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επάνοδο, σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδος στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές οικονομικά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Ερώτηση: Για πότε βλέπετε αυτή την επάνοδο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ταχύτερο δυνατό. Ξέρετε οι αγορές έχουν μια χημεία, ξέρουν, έχουν ένστικτο. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. Αυτό το βλέπει κανείς σε πάρα πολλές δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς χρηματοοικονομικής και οικονομικής ζωής. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε αυτή την προσπάθεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία πολιτικά οι θεσμικοί μας εταίροι να βλέπουν πώς αντιδρά η αγορά, πώς αντιδρά ο διεθνές ιδιωτικός τομέας.
Ερώτηση: Θα μπορούσαμε να πούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2014;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ταχύτερο δυνατό μόλις διαπιστωθεί η δυνατότητα αυτή και μόλις υπάρξει το περιβάλλον, γιατί όλα στην οικονομία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και ψυχολογία και εικόνα, πέρα από την ουσία η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Αλλά η ουσία, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, τώρα φαίνεται στα δημοσιονομικά επιτεύγματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα δε μιλάμε με λόγια, μιλάμε με αριθμούς.
Ερώτηση: Τι σας είπε ο κ. Μοσκοβισί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το σχέδιο του ακολουθεί η Ελλάδα, η οποία θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τους εταίρους της, αλλά από την άλλη μεριά θέλει στις πολιτικές επαφές με τους εταίρους της, επί τη βάσει τεχνοκρατικών δεδομένων και αριθμών, να γίνεται μία ολοκληρωμένη συζήτηση, η οποία δίνει λύσεις ασφαλείς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου