Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Καρύδης απαντά για ΜΚΟ , 58 και για παραίτηση Μ. Κοππά

Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης στις 18/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:
* "Η Μ. Κοππά είχε πάρει τις αποφάσεις της. Στο καλό":
«Είναι μια επιλογή της, στο καλό, που λέμε. Από εκεί και πέρα, αυτά τα επιχειρήματα νομίζω ότι δεν αντέχουν σε εξήγηση, διότι η κ. Κοππά είχε πάρει τις αποφάσεις της. Θυμάστε ότι τον τελευταίο καιρό κυρίως είχε επαφές με τον κ. Κουβέλη και με τους
Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Νομίζω ότι επί της ουσίας είχε πάρει εδώ και καιρό κάποιες αποφάσεις. Τώρα, αν το μεταρρυθμιστικό έργο προχωράει, φαίνεται από την καθημερινή πολιτική και τον αγώνα που κάνει το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι και στην καινούργια της επιλογή, ένα χρόνο πριν, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν συγκυβέρνηση. Εκεί δεν είχα ακούσει να πει τίποτα...
Ξέρω ότι είπε πως θα πάει στον τρίτο πόλο που θα φτιάξει η Δημοκρατική Αριστερά κ.λπ. Αυτό είναι η μεγάλη παθογένεια και κακοδαιμονία του προοδευτικού χώρου και σε αυτό έχει και η Δημοκρατική Αριστερά μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αντί να συνενώσουμε δυνάμεις, ώστε αυτός ο πολιτικός χώρος -ο μεγάλος και κοινωνικός χώρος μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, να αποκτήσει συγκροτημένα χαρακτηριστικά, να έρθει σε επικοινωνία με τον κόσμο και τα προβλήματά του -που το ζητούν αυτό οι πολίτες-, καθένας προτιμάει να έχει το μικρό του χώρο, το κομμάτι του. Από εκεί και πέρα, να αισθάνεται ασφαλής, ότι εκεί τελειώνει η αποστολή του. Σήμερα, ο καθένας πρέπει να υπερβεί αγκυλώσεις που μπορεί να υπάρχουν ή μικροεγωισμούς και να κάνουν το μεγάλο βήμα, το μεγάλο άλμα, να συνενωθεί και να ανασυγκροτηθεί ο μεγάλος χώρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.
Προσωπικά, είμαι υπέρ της άποψης -είτε για το εθνικό κοινοβούλιο, είτε για το ευρωπαϊκό-, όποιος βουλευτής -για διάφορους λόγους που είναι σεβαστοί-, αποφασίζει να διακόψει την σχέση του με το κόμμα το οποίο τον εξέλεξε, καλό είναι να παραδίδει και την έδρα του».

* Για το σκάνδαλο με την ΜΚΟ:
«Είδα μια ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γραφείο του κ. Παπανδρέου και νομίζω ότι είμαστε σε κοινή γραμμή. Δηλαδή, ότι όποιος έχει καταπατήσει τον όρκο του και από την στιγμή που διαχειριζόταν δημόσιο χρήμα, έχει κάνει κάτι λάθος και έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αυτός να την πληρώνει. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι αληθή, ουσιαστικά και σωστά. Ότι μπήκε μια τάξη στις ΜΚΟ, ότι υπάρχει μητρώο, υπάρχει αξιολόγηση από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και ότι το να έκανε κάποιος κάτι, αυτό το θέμα βρίσκεται στην δικαιοσύνη, αυτός έχει την ευθύνη και είναι λάθος να υπάρχει ένα κιτρινισμός σε αυτό το θέμα. Μου κάνει όμως εντύπωση, ότι χτες ο αρμόδιος εισαγγελέας για την μεγάλη υπόθεση των δομημένων ομολόγων του 2007, απήγγειλε συγκεκριμένες κατηγορίες προς κρατικά στελέχη της τότε περιόδου και γι' αυτό δεν λέγεται και δεν γράφεται σχεδόν τίποτα ή περνάει στα ψιλά, ενώ επρόκειτο για πολύ σημαντικότερο θέμα της περιόδου Καραμανλή, καθώς αφορούσε εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία "φαγώθηκαν" από τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι όπως επενδύθηκαν και μας κόστισε πάρα πολύ».
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ότι επιλεγμένα ανεβαίνουν στην επικαιρότητα ορισμένα θέματα που αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ;
Δ. Καρύδης: «Νομίζω ότι είναι πασιφανές αυτό».
* Για τις συζητήσεις με τους 58 και τις άλλες κινήσεις:
«Αυτά τέθηκαν και συμφωνήθηκαν, ότι το ευρωψηφοδέλτιο που θα είναι κοινό, ενωτικό, ανανεωτικό και αξιοκρατικό. Θα μπορεί να περιέχει στελέχη που σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, σε μεγάλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, έτσι ώστε να εκφράζει τη ζώσα πραγματικότητα στη χώρα. Όλοι θέλουμε αυτό το εγχείρημα να πάει καλά και να ευοδωθεί, διότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε».
* Για τα λεγόμενα βαριά ονόματα:
«Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία. Θέση του ΠαΣοΚ είναι ότι όποιος μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή τη μάχη και έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού προσώπου με θετική πορεία και απήχηση στο λαό, αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί και αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές».
Δημοσιογράφος: Είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσετε το να μην απεικονίζεται πάνω στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο ο τίτλος του ΠαΣοΚ και το σύμβολο του;
Δ. Καρύδης: «Όχι. Αυτό έχει συμφωνηθεί από την πρώτη συνάντηση και νομίζω ότι έχει λήξει το θέμα».
* Για την υποψηφιότητα του ΠαΣοΚ στον Πειραιά:
«Και εκεί καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί κάποιο πρόσωπο που να αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ δυνάμεων. Στην τοπική αυτοδιοίκηση ίσως μπορεί να ευοδωθεί μια συνεργασία ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, ανεξαρτήτως των δυνάμεων των 58, που έχουν και αυτοί συγκεκριμένη οργανωτική λειτουργία...».
Δημοσιογράφος: Συζητάτε για τον κ. Βερνίκο;
Δ. Καρύδης: «Έχουν πέσει διάφορα ονόματα στο τραπέζι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Πριν αποφασίσουμε, δεν θέλω να προαναγγείλλω κάτι... Εμείς δεν θα δώσουμε χρίσματα πουθενά και βλέπετε ότι μέχρι τώρα το ΠαΣοΚ δεν έχει βγει να πει "υποστηρίζω αυτόν ή τον άλλο". Μέσα από τις δυνάμεις που έχουμε, το κάνουμε στην πράξη, θέλουμε πραγματικά να μην πάμε με κομματικές σημαίες σ' αυτές τις εκλογές, οι υποψήφιοι να είναι ανεξάρτητοι και στόχος είναι να διαμορφώσουν συμφωνίες και συμμαχίες που να εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες».
Δημοσιογράφος: Το ΠαΣοΚ θα στηρίξει τους 58 και τους δημάρχους της κίνησης των 5;
Δ. Καρύδης: «Ναι».
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, το ΠαΣοΚ θα στηρίξει τον κ. Σκοτινιώτη;
Δ. Καρύδης: «Ξέρετε, προχθές είχαμε μια μεγάλη ημερίδα με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, στην οποία μετείχαν πάνω από 800 άνθρωποι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της υγείας κ.λπ. και ο κ. Σκοτινιώτης ήταν στο προεδρείο αυτής της εκδήλωσης».

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου