Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Αθανάσιος Τσαυτάρης ; Προήδρευσε στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε, επί Ελληνικής Προεδρίας, στις Βρυξέλλες



Α) Πρόγραμμα εργασιών Ελληνικής Προεδρίας
Ο Πρόεδρος παρουσίασε το Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο έτυχε της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών με την επισήμανση της συνεχούς ενημέρωσης από την Ε. Επιτροπή για θέματα διεθνών και διμερών συμφωνιών με Τρίτες Χώρες.

Β) Μέτρα πληροφόρησης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων
Στη βάση ερωτηματολογίου, που προετοίμασε η Ελληνική Προεδρία έγινε συζήτηση από την οποία προέκυψε ότι, τα περισσότερα Κράτη Μέλη επιθυμούν ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες, διατήρηση εθνικής συγχρηματοδότησης, συμμετοχή των Κρατών Μελών στη διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων, καθώς και διεύρυνση του καταλόγου των επιλέξιμων προϊόντων.

Γ) Κατάσταση του γαλακτοκομικού τομέα στην Ε.Ε.
Το Συμβούλιο προχώρησε σε πολιτική συζήτηση, στη βάση ερωτηματολογίου της Προεδρίας, σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων στον τομέα, μετά τη λήξη των ποσοστώσεων.
Ο Πρόεδρος, κ. Τσαυτάρης επισήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην κατάσταση του μέσου γαλακτοπαραγωγού και των πιο αδύναμων κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού γάλακτος, στη διατήρηση της παραγωγής στις μειονεκτικές περιοχές, στην  ευθύνη των επενδυτών σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, καθώς και στην ύπαρξη μέτρων πριν τη λήξη των ποσοστώσεων που θα βοηθήσουν την ομαλή μετάβαση του τομέα στη νέα κατάσταση. Η Προεδρία θα δώσει συνέχεια στη συζήτηση σε προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου, αφού προηγουμένως γίνει η σχετική προεργασία, σε συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας.

Δ) Πρόγραμμα διανομής οπωροκηπευτικών, μπανανών και γάλακτος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την πρότασή της, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των καλών συνηθειών των μαθητών με την υγιεινή διατροφή, στην ενίσχυση των δεσμών τους με τον αγροτικό τομέα και στην ευαισθητοποίησή τους επί των ζητημάτων αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης τροφίμων.  

Ε) Κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της ΚΑΠ
Μετά από αίτημα 27 Κρατών Μελών, η Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις σχετικά με την προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Σημεία προς διευκρίνιση παραμένουν ο ορισμός του ενεργού γεωργού, η ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα, οι περιοχές οικολογικής εστίασης, οι δυσανάλογες κυρώσεις για το πρασίνισμα της ΚΑΠ, ενώ ζητήθηκαν βελτιώσεις στο καθεστώς του νεοεισερχόμενου γεωργού.

ΣΤ) Ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για τη γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα (EIP)
Η Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας για τη γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα (EIP), με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή γεωργία.

Ζ) Επιπτώσεις από την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης χοίρων στη Λιθουανία
Η Λιθουανική και η Πολωνική αντιπροσωπεία ενημέρωσαν σχετικά με τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων και ζήτησαν από την Επιτροπή  να συνεχιστούν οι προσπάθειες, προκειμένου, αφενός μεν να εκριζωθεί η νόσος και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της,  αφετέρου δε να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο, το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ζήτησαν ενεργοποίηση μέτρων στήριξης της αγοράς.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών ήταν οι φυσικές καταστροφές στη Σλοβενία, τα αποτελέσματα της 34ης Διάσκεψης των Διευθυντών των Οργανισμών Πληρωμών που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, καθώς και τα αποτελέσματα της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης με θέμα τη γεωργία, την ασφάλεια τροφίμων και την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής το Δεκέμβριο του 2013.
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας -Αλιείας της Ε.Ε κ. Αθ. Τσαυτάρης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία των δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, κ.κ. D. Ciolos και T. Borg, αντίστοιχα.
Ο Πρόεδρος, κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στα σημαντικά σημεία του Συμβουλίου και παρουσίασε τις δράσεις που θα αναπτύξει η Ελληνική Προεδρία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή γεωργία.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς συμμετέχει σε παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, εκδήλωση για τη Μεσογειακή Διατροφή, που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ελληνική πρεσβεία και η Διεθνής Έκθεση Μέσσε Ντίσσελντορφ (Messe Dusseldorf). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση, η 1η Έκθεση προϊόντων μεσογειακής διατροφής.
Στην εκδήλωση,  στην οποία κεντρικός ομιλητής είναι ο Έλληνας Υπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε κ. Τσαυτάρης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Ν. Κουγιάλης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικ. Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα, ενώ θα παραστούν υψηλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών, καθώς και εκπρόσωποι των πρεσβειών των ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάδειξης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο και του Υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, χάρις και στην ποιότητά τους, να διεισδύσουν στις αγορές του εξωτερικού.

Νωρίτερα, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης θα συμμετάσχει  σε Συνέδριο για την επάρκεια των Τροφίμων, το οποίο συνδιοργανώνει η Ελληνική Προεδρία και η Διεθνής  Οργάνωση για την ευζωία των παραγωγικών ζώων (Compassion in World Farming). Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στους ανθρώπους, τον πλανήτη και τα ζώα. Ομιλητές θα είναι αξιωματούχοι των εμπλεκόμενων οργανισμών, καθώς και ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου