Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πλατύ μέτωπο» με τους πασοκογενείς προωθεί η ηγεσία

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κεντρικές πολιτικές συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, αδιαφορώντας για τις εσωκομματικές αντιδράσεις, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά πώς φαίνεται, η περίπτωση του Οδυσσέα Βουδούρη είναι άκρως ενδεικτική των διαθέσεων της ηγεσίας: Όχι μόνο δεν
υποχωρεί από την επιλογή της να τον κατεβάσει ως υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο, αλλά η συγκεκριμένη συμμαχία υποδηλώνει τη γενικότερη διάθεσή της να προχωρήσει σε άνοιγμα προς αυτές τις δυνάμεις.
Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να συγκροτηθεί ένα «πλατύ μέτωπο» για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Το πόσοι, ποιοι και με ποιους όρους χωρούν σε αυτό το μέτωπο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Είναι δηλαδή άγνωστο εάν το «πλατύ μέτωπο» θα μείνει τα όρια της κεντροαριστεράς, εάν θα αφορά πρώην κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή θα πάει και πιο πέρα με συνεργασίες ακόμη και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η τακτική αυτή των συμμαχιών έχει πάντως την έγκριση και πλήρη κάλυψη του κ. Τσίπρα. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και το γεγονός ότι ηγήθηκε ο ίδιος υψηλής κομματικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα με την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», την οποία έχουν συγκροτήσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστατίδης, καθώς και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την «Κοινωνία Πρώτα» φαίνεται ότι είναι προχωρημένες και πολλοί εκτιμούν ότι στελέχη της κίνησης θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Οι ενέργειες αυτές της ηγεσίας έχουν αιφνιδιάσει στο μεταξύ την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη απέφυγε να θέσει το θέμα Βουδούρη στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας -η οποία αναλώθηκε στο Κυπριακό- περιοριζόμενη απλώς στη διαβεβαίωση της ηγεσίας ότι αυτό θα συζητηθεί την επόμενη (αυτή που τρέχει δηλαδή) εβδομάδα. Πλέον, αντιλαμβάνεται ότι η ηγεσία θεωρεί λήξαν το θέμα και δεν πρόκειται να δεχθεί καμία άλλη συζήτηση, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων. Τις αντιδράσεις αυτές η ηγεσία τις υποβαθμίζει πλήρως διαμηνύοντας ότι «η επιλογή Βουδούρη είναι θέμα κεντρικής στρατηγικής» -προφανώς η βάση δεν έχει αρμοδιότητα ούτε λόγο σε τέτοια θέματα, αλλά είναι για άλλες δουλειές.
Χαρακτηριστικό του μουδιάσματος που επέφερε στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος η συνάντηση Τσίπρα – Βουδούρη είναι η ανάρτηση που είχε η ιστοσελίδα iskra.gr, που παγίως εκφράζει τις θέσεις της πλευράς Λαφαζάνη και στην οποία επισημαινόταν ότι «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των πολιτικών οργάνων του κόμματος» για την επαφή αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη κι αν δεν προκριθεί μία λογική σύγκρουσης με την ηγεσία, η αριστερή πλατφόρμα είναι αποφασισμένη να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας εντός της εβδομάδας και να ζητήσει εξηγήσεις για το πού το πάει η ηγετική ομάδα.
Στελέχη της πλατφόρμας σημείωναν ότι είναι άλλο η πολιτική των συμμαχιών που έχει αποφασίσει το συνέδριο και άλλο οι κινήσεις στις οποίες έχει επιδοθεί η ηγεσία.
πηγή: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου