Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η εξομολόγηση του Ιβάν: «Εχω κουραστεί… Σκέφτομαι να φύγω!»

Αν τα κολακευτικά σχόλια που επιδαψίλευσε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού Σάββας Αναστασιάδης στον Ιβάν Σαββίδη ήταν χρήματα, θα μπορούσε -χωρίς υπερβολή- να αποπληρωθεί μέρος του δημόσιου χρέους!
Κοιτάζοντάς τον να παίρνει θέση απέναντί του, όχι με την ιδιότητα
του προέδρου του ΠΑΟΚ, όπως τον έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι, αλλά με αυτήν του Συντονιστή για λογαριασμό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού της περιφέρειας των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, δεν τσιγκουνεύτηκε τους ύμνους, λέγοντας σχεδόν απνευστί:
«Σήμερα παρευρίσκεται και τον καλωσορίζουμε, ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Ένας πανέξυπνος Έλληνας, ένας ικανότατος επιχειρηματίας, ένας φλογερός πατριώτης, ένας Τραντέλλενας όπως λέμε εμείς οι Πόντιοι. Ένας αποδεδειγμένα γνήσιος πατριώτης, που όταν οι αυτόχθονες συμπατριώτες μας τις μέρες της κρίσης έπαιρναν τα χρήματά τους κι έφευγαν στο εξωτερικό από φόβο μήπως τα χάσουν, αυτός έφερνε και φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, ενισχύει την εθνική προσπάθεια, επενδύει και δημιουργεί θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια και αφού τον καλωσόρισε ευχόμενος να βρει μιμητές, πρόσθεσε σε πιο εξομολογητικούς τόνους «θα ήθελα να σας πω εγώ προσωπικά, ότι είμαι πολύ περήφανος για σας, πέραν της κοινής καταγωγής που έχουμε, διότι επιλέξατε ως στρατηγείο των επιχειρήσεών σας την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και βεβαίως τον ΠΑΟΚ».
Τι έκανε τόση ώρα ο Ιβάν; Άκουγε στωικά τη μετάφραση. Κι όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε «πόσο χρόνο χρειάζεστε;», αιφνιδίασε τους παριστάμενους λέγοντας «δύο φορές από όσο θα θέλατε να μου δώσετε», σπεύδοντας όμως να εξηγήσει ότι αυτό οφείλεται στις δυσκολίες της χρονοβόρας μεταγλώττισης.
Στην μακροσκελή εισήγησή του -μιας και ο πολιτικός Σαββίδης, όπως σχολίαζαν βουλευτές, αποδεικνύεται άλλοτε μαιτρ των ευέλικτων διπλωματικών διατυπώσεων κι άλλοτε, πάλι, ευθύς σαν ξυράφι- διεκτραγώδησε καθαρά τα προβλήματα των χιλιάδων Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και όσων παρασύρθηκαν από τις Σειρήνες της επιστροφής, για να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ελλάδας.
Δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους βουλευτές, αν επιθυμούν να διατηρηθεί η ενότητα στο χώρο της διασποράς, να λάβουν επείγοντα μέτρα, ώστε να μην αποκοπούν οι Έλληνες από τις ρίζες τους με το εθνικό κέντρο και να μην αφομοιωθούν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, αλλά και να μεριμνήσουν για ζητήματα απόδοσης ιθαγένειας και τις συνταξιοδοτικές τους εκκρεμότητες.
«Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να σας ενημερώσουμε ότι εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα εξέτασης των θεμάτων αυτών, την ώρα που στα χρονίζοντα προβλήματα εμφανίζονται και νέα», είπε δυσαρεστώντας ορισμένους, ενώ δεν δίστασε να υπογραμμίσει δραματικά ότι «η ανεύθυνη στάση απέναντι στις τύχες των Ελλήνων του εξωτερικού, αναπόφευκτα θα είναι λάθος στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελληνική Πολιτεία».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ευθέως ότι «η μη λήψη των σωστών αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα θα οδηγήσει σε 15-20 χρόνια σε ολέθρια αποτελέσματα» και επισήμανε ότι «από την άποψη της γεωπολιτικής η Ελλάδα έχει υποχρέωση να κινηθεί γρήγορα δεδομένου ότι η διασπορά συνιστά ποιοτικό κομμάτι του ελληνικού λαού και έχει υποχρέωση να ζει σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας».
Η κατάσταση στην Ουκρανία
Παρότι απέφυγε να μπει σε εκτενείς πολιτικές αξιολογήσεις, όπως είπε, των γεγονότων στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην τύχη των 100.000 Ελλήνων της Ουκρανίας, ασκώντας έμμεση κριτική στην στάση της κυβέρνησης, λέγοντας «αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα όντας γεωγραφικά και οικονομικά τμήμα της Ευρώπης, σε μεγάλο βαθμό προσανατολίζεται προς την ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεγράφεται από τη μνήμη η 20ετής δράση της διασποράς. Η διδαχή της ελληνικής γλώσσας στα 40 ελληνικά σχολεία τίθεται σήμερα σε κίνδυνο με το νέο νόμο για τις μειονοτικές γλώσσες. Ελπίζουμε η σύγκρουση να λυθεί με ειρηνικά μέσα. Εμείς παρόλα αυτά, εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας Κέντρου Άμεσης Αντίδρασης στην Μαριούπολη και δημιουργία Ιδρύματος στήριξης των συμπατριωτών μας».
Ονομαστικά αναφέρθηκε επικριτικά μόνο στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όταν κατήγγειλε ότι την ώρα που ο ίδιος προωθούσε προτάσεις για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για τα συνταξιοδοτικά στην κυβέρνησή του, εκείνη, «αντί της υποστήριξης οργάνωσε την επίθεση στον πολιτικό Σαββίδη στη Ρωσία».
Με διακριτή υπερηφάνεια, ο κ. Σαββίδης επισήμανε ότι οι ομογενείς, δεν ζητούν από την Ελλάδα, αλλά επιθυμούν να προσφέρουν, διαβεβαιώνοντας πως «εμείς έχουμε αναλάβει εκ των πραγμάτων την οικονομική συνιστώσα όλων των δραστηριοτήτων, ενώ περιορίσαμε στο ελάχιστο τα έξοδα από την πλευρά της Ελλάδας».
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, άφησε βαρείς υπαινιγμούς για την διαχείριση των κονδυλίων λέγοντας ότι η λειτουργία του ΣΑΕ παλαιότερα «κόστιζε πολύ ακριβά» και ότι «είχαν ξοδευτεί 200-250 εκατ. ευρώ για την επίλυση των προβλημάτων της διασποράς», ζητώντας να συσταθεί ειδική Επιτροπή Ελέγχου «προκειμένου να διαπιστωθεί πού πήγαν τα χρήματα και ποιος τα έδωσε». Πρόσθεσε δε, προς επίρρωση ότι στα επτά χρόνια δικής του θητείας η περιφέρειά του έχει λάβει μόλις 300.000 ευρώ περίπου.
Η ΣΕΚΑΠ και ο ΠΑΟΚ
Παίρνοντας την ευθύβολη πάσα που του είχε δώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι παρά την καλή διάθεση των Ελλήνων να ενισχύσουν τη φορολογική βάση του κράτους, η αντιμετώπιση είναι αποκαρδιωτική.
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζω στη ΣΕΚΑΠ, είναι εφιάλτης. Μια επιχείρηση σκοτωμένη, μέσα σε 4 μήνες έφερε στον προϋπολογισμό τα έσοδα των προηγούμενων 4 χρόνων. Ποτέ δεν περίμενα ότι η πολιτισμένη Ελλάδα έχει παρατήσει σε τέτοιο βαθμό τα πράγματα» είπε απερίφραστα, ενώ αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους του ΠΑΟΚ, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω την ελληνική κυβέρνηση. Εγώ λέω ότι αύριο το πρωί είμαι έτοιμος να τα καταβάλλω. Είναι νέο εισόδημα. Στείλτε αυτά τα χρήματα για την στήριξη των παλιννοστούντων και διαγράψτε τις προσαυξήσεις του αέρα. Αλλά κανένας δε με ακούει…».
Ανεβάζοντας τους τόνους, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις κι εσείς να μην κάνετε τίποτε; Από την πλευρά μου ανακοινώνω το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ και είμαι έτοιμος να επενδύσω σε 3-5 χρόνια μέχρι 150 εκατ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη της ομάδας και να δημιουργήσω χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, 14 μήνες τώρα συζητάμε ποιος πρέπει να μας δώσει τη γη, πώς πρέπει να το τοποθετήσουμε νομικά».
Η επένδυση στο Παλιούρι
Στο ίδιο μήκος και αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις γραφειοκρατικές ακαμψίες, αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής σημειώνοντας «κέρδισα τον διαγωνισμό πριν από επτά μήνες και το ύψος της επένδυσης είναι 14 εκατ. ευρώ. Τους ρωτάω πέστε μου που να φέρω τα χρήματα και κανείς δεν μου απαντάει». Χωρίς μάλιστα να κρύβει την απογοήτευσή του, εξομολογήθηκε:
«Τι κάνει η Πολιτεία; Έχω κουραστεί και μερικές φορές με επισκέπτεται η σκέψη να γυρίσω και να τα παρατήσω όλα και να φύγω. Η ζωή έχει δοθεί μόνο μια φορά…».

egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου