Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι δανειολήπτες δίνουν πίσω τα κλειδιά τους…

«Πάρτε το σπίτι, δεν έχω να πληρώσω το δάνειο, να και τα κλειδιά…» Αυτή τη φράση ακούνε όλο και πιο συχνά διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων. Καθώς δεν βλέπουν φως από πουθενά, οι δανειολήπτες παραδίδουν οι ίδιοι τα κλειδιά των σπιτιών τους.Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Η μείωση των αποδοχών, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (που ξεπερνούν και τους δύο μήνες), οι φορολογικές
επιβαρύνσεις αλλά και η ανεργία έχουν πολλαπλασιάσει το ποσοστό των στεγαστικών δανείων –τόσο για κύριες όσο και για εξοχικές κατοικίες– που δεν εξυπηρετούνται.
Την ίδια ώρα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για διευκόλυνση τόσο των ενήμερων όσο και των καθυστερούμενων δανείων δεν «περπατάνε», καθώς οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για την πλειονότητα των δανειοληπτών. Σχεδόν 90.000 νοικοκυριά έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη για να «σώσουν» την περιουσία τους από τον πλειστηριασμό, καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος τα «θωρακίζει» περισσότερο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν. Ανησυχητική είναι η μεγάλη άνοδος των καθυστερήσεων στη στεγαστική πίστη, η οποία θεωρούνταν η πλέον ασφαλής κατηγορία για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Πλέον έχει «σκάσει» για τα καλά, με τις καθυστερήσεις στο 25%.

«ΤΑ ΔΙΝΑΜΕ ΣΑΝ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ»
Την κατάσταση περιγράφει απλά αλλά καίρια διευθυντής υποκαταστήματος μεγάλης τράπεζας. «Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μοιράζαμε τα στεγαστικά σαν στραγάλια» λέει χαρακτηριστικά. «Όποιος ήθελε να αγοράσει σπίτι, έπαιρνε δάνειο ίσο με την εμπορική αξία του. Και όσο δίναμε δάνεια, τόσο ανέβαιναν οι τιμές των σπιτιών. Είχαμε φτάσει στο σημείο η δόση του δανείου να είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάποιος για το ίδιο σπίτι. Σήμερα τα ενοίκια έχουν καταρρεύσει. Βρίσκεις σπίτια 120 τ.μ. με ενοίκιο 400 ευρώ, όταν η δόση του δανείου (για ανάλογο διαμέρισμα) είναι 800 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης που το 2004 είχε μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ και επιστροφή από την εφορία, σήμερα, αν έχει δουλειά, έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 30%. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι αξίες των σπιτιών μειώνονται, ενώ τα ακίνητα επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους. Οπότε υπάρχουν δανειολήπτες που μας παραδίδουν τα κλειδιά…»

Τι λένε οι αριθμοί για τα «κόκκινα» δάνεια
Η… αιώνια Σαρακοστή στην οποία βρίσκονται εδώ και μία πενταετία τα ελληνικά νοικοκυριά απογείωσε τα «κόκκινα» δάνεια. Τα τελευταία εξαπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013 καθώς, από 5,1% το Δεκέμβριο του 2008, σκαρφάλωσαν στο 31,2% το Σεπτέμβριο του 2013. Οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα κορυφωθούν στο 35% μέσα στο 2014, ενώ οι απαισιόδοξοι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτίναξη στο 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Αν επαληθευτούν, τα δάνεια που θα έχουν «σκάσει» θα είναι ύψους 90 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η ύφεση και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος, καθώς το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων εξαπλασιάστηκε την περίοδο 2008-2013. Δηλαδή, το ένα στα τρία δάνεια δεν εξυπηρετείται πλέον. Την ίδια ώρα, διεθνείς αναλυτές θεωρούν πιθανό μέσα στο 2014 να μην εξυπηρετούνται τα τέσσερα στα δέκα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (45,8%) παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα στα δύο καταναλωτικά έχει «σκάσει», με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα δάνεια στην πλειονότητά τους δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Αντίστοιχα, το χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (25,8%) εμφάνισαν τα στεγαστικά δάνεια.

Από το fpress.gr
Επιμέλεια: Νίκος Σαμοΐλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου