Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε πολιτική Kίνηση με Όνομα : Νέα Προοδευτική Πορεία προς τα εμπρός

Έχουμε κοινή φιλοδοξία και σταθερό στόχο μας να συμβάλλουμε «εν κινήσει» και όχι εκ των υστέρων, στο δημόσιο και εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και πράξη που αναπτύσσεται τυπικά ή άτυπα όλη την περίοδο της κρίσης, σχετικά με το παρόν και την προοπτική χώρας και παράταξης. Όπως και στη διαρκή προσπάθεια διαμόρφωσης προοδευτικών θέσεων και επιλογών,
πρακτικών πρωτοβουλιών, συνειδητής πολιτικής συλλογικότητας και όχι να αρκεστούμε σε πρόσκαιρες επικοινωνιακά «έξυπνες» ή δημαγωγικές τοποθετήσεις και σοφιστικά διλήματα.
Μέσα στα δικά μας όρια και δυνατότητες, πιστεύουμε, θέλουμε και επιχειρούμε να αναδείξουμε την προοπτική μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής σύνθεσης προς όφελος ιδεών, αντιλήψεων, πρακτικών και αποτελεσμάτων που εν δυνάμει και υπό όρους πάνε την κοινωνία και τη χώρα προς τα εμπρός.

Ο κοινός πολιτικός παρονομαστής μας είναι σαφής και καθαρός :
1.Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης ενιαίας, αυτόνομης και ισχυρής Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης ως διαχρονικό συστατικό εξέλιξης και προόδου της ελληνικής κοινωνίας που υπερβαίνει παραδοσιακές παθογένειες όπως παρεϊστικές πρακτικές αποκλεισμού, προσωποποιημένες αντιπαραθέσεις, κατακερματισμός.

2. Θεωρούμε ότι πέντε χρόνια μετά το μνημόνιο, επώδυνες θυσίες και προσπάθειες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν μπορούν ούτε να συνεχισθούν, ούτε να χαθούν χωρίς νόημα και αποτέλεσμα. Απαιτείται πολιτική στροφή με προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό. Που ανοίγει ορίζοντες «σε κατάλληλες προοδευτικές προγραμματικές συμμαχίες για κατάλληλα πολιτικά αποτελέσματα» και δεν περιορίζεται σε συντηρητική κατεύθυνση.
Η σημερινή αναγκαστική και προσωρινή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της θητείας της εκπλήρωσε το ρόλο, το σκοπό και την ανάγκη από την οποία προέκυψε και για τον οποίο έγινε η επιλογή της.

3. Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι δεν μπορούμε να πάμε μακριά με προγράμματα γενικής επιδοκιμασίας όπου όλοι συνεχίζουν αλώβητοι, που διατηρούν την κλεπτοκρατία καθημερινότητα, φοροδιαφυγή ανέλεγκτη, προνόμια ομάδων ανέγγιχτα, αντιπαραγωγικές λειτουργίες κράτους απείραχτες, επιβάρυνση παραγωγικής διαδικασίας και εργασίας διαρκή.
Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση και το σταθερό και κατάλληλο δρόμο προς τις απαραίτητες αλλάγές και μετασχηματισμούς κράτους, παραγωγής, κοινωνίας. Διαμορφώνουν το πλαίσιο του σχεδίου εθνικής προοπτικής στο ευρωπαϊκό περιβάλλον σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και αστάθειας στον ευρύτερο γεωπολιτικό περίγυρο. Η αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου (οικονομικού, πολιτικού, θεσμικού) σε όλες τις παραμέτρους και ο ανασχεδιασμός όλων των λειτουργιών με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αποτελεσματικότητας καθίσταται θεμελιώδης εθνική επιλογή.

4. Σήμερα, δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που μπορεί μόνος να εκπληρώσει εθνικές ανάγκες και κοινωνικές ελπίδες. Υπάρχουν όμως δυνατότητες προοδευτικής πολιτικής δέσμευσης, δράσης και αποτελέσματος, που δίνουν προοπτική αισιοδοξίας και συνοψίζονται ως εξής:
είτε συνεργαζόμαστε εξελίσσοντας επίπεδο συνεννόησης, κοινωνικής ισορροπίας και αποτελεσματικότητας, μετασχηματίζοντας υπάρχον πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό σύστημα ή χανόμαστε αργά ή γρήγορα, εν όλω ή εν μέρει σε πολιτική δίνη, εξαιτίας αδυναμίας δημιουργικής πολιτικής αντίδρασης.
είτε συγκρουόμαστε φανερά με όσους λυμαίνονται, διαχρονικά, χώρα και πολίτες ή θα αποτελέσουμε «μεταβατική παρένθεση» που βοηθάει να αναδιαταχθούν «ησύχως» οι ισχυροί σε νέες θέσεις. Η δεύτερη εκδοχή ακόμα κι αν δεν γίνει άμεσα αντιληπτή, θα έχει ως κατάληξη κοινωνική δίνη τελεσίδικης απαξίωσης.

5. Η εθνική και κοινωνική ανασύσταση προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση σε μια εθνική στρατηγική προοδευτικής αλλαγής, εντός Ε.Ε. και ευρώ δηλαδή σταθερή στρατηγική αντίληψη, συνεργασία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, πολιτική επάρκεια, συστράτευση δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων, πολιτικό σθένος, ευελιξία στις συμμαχίες για την προώθησή του.
Το ΠΑΣΟΚ, που συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωντανής ιστορίας, με μνήμη και περισσότερη γνώση πλέον οφείλει να υπερβεί τον «εσωστρεφή εαυτό» του και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του. Γιατί πάντα και τώρα εξέφραζε και υπηρετούσε πλειοψηφικές κοινωνικές δυνάμεις και ελπίδες εθνικού διαμετρήματος.
Διλήμματα, αυταπάτες και εκκρεμότητες μπορούν θα λυθούν μέ θεσμικό τρόπο στο επικείμενο συνέδριο μέσα από αντιπαράθεση και σύνθεση απόψεων και προτάσεων.
Το συνέδριο μπορεί να είναι μία αρχή και όχι η κατάληξη.
Η αναγκαιότητα να ανοίξει ασφαλής δρόμος οικονομικής ανάπτυξης, δημοκρατικής προόδου, κοινωνικής συνοχής και ανανέωσης καθιστά επείγον και ώριμο εγχείρημα να επιδιώξουμε ένα “σύγχρονο εθνικό μετασχηματισμό” και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έχει ευθύνη και ρόλο. Καλούμε κάθε κόμμα, φορέα, κίνηση, πολίτη που θέλει να έχει λόγο και συμμετοχή να είναι παρόν σε αυτή την νέα αφετηρία. Δεν αντλούμε έμπνευση μόνο από το παρελθόν αλλά κυρίως το ευρωπαϊκό μέλλον, ενεργητικά και χωρίς αυταπάτες.
Πιστεύουμε στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τη δημιουργήσουμε βήμα, βήμα, μέσα από δύσκολη διαδρομή, από την οποία κανείς δεν μπορεί να μας απαλλάξει ούτε να πάρει τη θέση μας. Εδώ θα κριθεί η πολιτική ικανότητά όλων.
Η ελληνική κοινωνία μετά την επώδυνη εμπειρία της κρίσης χρειάζεται νέα αρχή και δεν μπορεί να γίνει με επανάληψη του παρελθόντος με άλλα ονόματα ή συντηρητικό περιεχόμενο.
1. Πατρώνης Γιώργος Πρόεδρος εργαζ. Ε.Π.Α. Θεσ/κης
2. Τουχτίδης Παναγιώτης Πρόεδρος Γεν.Συμβ. ΠΟΕΔΗΝ
3. Ραλλίδης Μιχάλης Θεολόγος Γραμ. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων-Μενεμένης
4. Μεταλλίδης Λάζαρος Μηχανολ.- Ηλεκτρολ. Μηχανικός Επιχειρηματίας
5. Γαλιγαλίδης Θεόδωρος Γραμ. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Παύλου Μελά
6. Παπαθωμά Ελευθερία Αντιπρ. Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΟΠΠΥ(ΠΕΔΥ)
7. Ξυλούρης Νίκος Ορθοπεδικός νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ μέλος δ.σ. ΟΕΝΓΕ
8. Πουρπουλάκης Άρης καθηγητής ΤΕΦΑΑ
9. Μελίδης Κώστας Δημοτ.Υπάλ. Βαφοπούλειο αν.μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσ/κης
10. Σαρίδης Γρηγόρης Μέλος ιδιωτ.υπάλ. μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσ/κης
11. Ιωαννίδης Γιάννης Οικονομολόγος -Επιχειρηματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου