Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Θρίλερ διαρκείας στο ΠΑΣΟΚ

Τη ρεβάνς των εντυπώσεων θα επιδιώξει να πάρει η Χαριλάου Τρικούπη από τον Γιώργο Παπανδρέου, ωστόσο αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία και στιγμή.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η ανοιχτή επικοινωνία του Βαγγέλη Βενιζέλου με το Παρίσι δεν συνιστούν ιδανική συγκυρία για αντιδράσεις. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καν σαφή εικόνα του σχεδιασμού των παπανδρεϊκών. Ομως εκείνο που αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι πως το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης δεν θα γίνει πριν από την προεδρική εκλογή για προφανείς αριθμητικούς λόγους.
Στην περίπτωση που η Βουλή αναδείξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα απελευθερωθεί από τις εσωτερικές αγκυλώσεις αφού θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων λόγω της παράτασης του βίου της κυβέρνησης να δρομολογήσει εσωτερικές διαδικασίες.
Εάν η απόπειρα εκλογής Προέδρου αποτύχει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι  θα κατεβάσει το κόμμα - παράταξη σε εκλογές χωρίς να έχει αφήσει περιθώρια στην πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

ΣΕΝΑΡΙΑ. Από το περιβάλλον Παπανδρέου αφήνουν να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα γίνει βεβιασμένα, κυρίως γιατί στην παρούσα φάση δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση. Βεβαίως υπάρχουν σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου απολύτως εξαρτώμενα όμως από τις επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου και τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Κύριος στόχος του Παπανδρέου είναι να οδηγήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια απόφαση που θα συγκλίνει με την πρότασή του. Το γεγονός ότι ορισμένες νομαρχιακές επιτροπές βγήκαν ανοιχτά και δήλωσαν απροθυμία συμμετοχής στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ταυτιζόμενες με τον Γ. Παπανδρέου θορύβησε πολύ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος με όλες εκείνες τις οργανώσεις που θέλουν τη Δημοκρατική Παράταξη και δεν γυρίζουν την πλάτη στον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ θύμιζαν χθες παλαιότερες αναφορές του Παπανδρέου ήδη από το 2004 στην αναγκαιότητα να μεγαλώσει η δημοκρατική παράταξη, θέλοντας να καταδείξουν ότι η διαφορετική αντίληψη που επικαλείται ο πρώην πρωθυπουργός σε σχέση με την τύχη του κόμματος είναι προσχηματική.

ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Στο μεταξύ ο Παπανδρέου απουσιάζει στη Φλωρεντία όπου συμμετέχει σε συνάντηση του club della madrid και η... τύχη του στην Αθήνα δουλεύει. Για την ακρίβεια αρκετά στελέχη που συμμερίζονται τις απόψεις του και πιστεύουν ότι πρέπει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο συναντώνται και συζητούν γύρω από τα επόμενα βήματα. Στις συναντήσεις συμμετέχουν βουλευτές και πρώην βουλευτές, υπουργοί και πρώην υπουργοί.
Στον κατάλογο των υποστηρικτών Παπανδρέου προστέθηκε χθες, εκτός του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου «θα ήμουν ανακόλουθος αν έλεγα ότι διαφωνώ» (άλλωστε ο Παπανδρέου παρουσίασε το βιβλίο του στη Χαλκίδα), και ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτηρίζοντας πειραματικούς σχεδιασμούς προς λάθος κατεύθυνση την Ελιά και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Να σημειωθεί πάντως ότι η εκδηλωθείσα τριάδα των βουλευτών Σαχινίδης, Μωραΐτης και Κεδίκογλου κάνουν συνεχείς επαφές και συναντήσεις με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο που βρίσκουν ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη την πρόταση Παπανδρέου. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Ούτε ότι οι όποιες εξελίξεις γύρω από το ΠΑΣΟΚ θα έχουν ως κεντρικό τους άξονα τον Γ.  Παπανδρέου. Ομως αυτό που έχει γίνει σαφές είναι ότι «η κατάσταση δεν έχει γυρισμό».

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ. Πρακτικά εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υποκύψει στα αιτήματα για έκτακτο συνέδριο, κάτι που θα σήμαινε και διάθεση αποχώρησης από την προεδρία, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και δημιουργίας νέου φορέα. «Ολα είναι στο τραπέζι» επιβεβαιώνουν από το παπανδρεϊκό περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη.
Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένοντας να ξεμπλοκάρει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα σκέπτονται τις επόμενες κινήσεις. Σε δεύτερη ανάγνωση εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου περίμενε τη χρυσή ευκαιρία για να εκδηλωθεί και αυτή του δόθηκε με τη συνάντηση που ζήτησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν μετάνιωσε για την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρώην πρωθυπουργό και αυτό διότι εκείνο που ήθελε να προκαλέσει ήταν ενότητα και συσπείρωση του χώρου. Με τη συνείδησή του είναι ήσυχος, αναφέρουν, επισημαίνοντας πως όπως αποδεικνύεται η «εξέγερση» των παπανδρεϊκών ήταν θέμα χρόνου και όχι απόφασης.
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κοντά του όλους τους βενιζελικούς  βουλευτές και επιπλέον τους συμμάχους της Ελιάς ο οποίοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη μάχη για την κεντροαριστερή παράταξη. Πολλές δυνάμεις σε αυτό το μπλοκ φαίνεται πως συγκρατεί η στάση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου παρά τις όποιες διαφωνίες του με τους χειρισμούς Βενιζέλου.
Η κεντροαριστερή παράταξη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κοντά του όλους τους βενιζελικούς βουλευτές και τους συμμάχους της Ελιάς, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη μάχη για την κεντροαριστερή παράταξη.

Τα σενάρια
Υπάρχουν σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, απολύτως εξαρτώμενα όμως από τις επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου και τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την τρόικα και τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Κατάλογος οργανώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος με τις οργανώσεις εκείνες που θέλουν τη Δημοκρατική Παράταξη και δεν γυρίζουν την πλάτη στον Βαγγέλη Βενιζέλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου