Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Και τώρα τί κάνουμε; Τα σενάρια μετά το Παρίσι

Μετά το ραντεβού των Παρισίων, το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη το πρωί στις 10, Σαμαράς και Βενιζέλος θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο που ουσιαστικά απηύθυνε η Τρόικα από τη γαλλική πρωτεύουσα για λήψη μέτρων.
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εξακολουθεί να παραμένει το
«αγκάθι». ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015 καθώς κατεβάζουν τον πήχη των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στην Αθήνα, όμως, η συγκυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άλλο κενό, κοινοβουλευτικό. Ισως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά την Τρίτη, βουλευτές της συγκυβέρνησης σε επιτροπή της Βουλής διεμήνυσαν ότι μέτρα στo ασφαλιστικό με μείωση των συντάξεων δεν περνούν.
Η παράμετρος της προεδρικής εκλογής και της πολιτικής σταθερότητας είναι ενδεχομένως ένα χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πείσει τους εταίρους να αμβλύνουν τις πιέσεις. Πληροφορίες από το Μαξίμου μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η «πολιτική διαπραγμάτευση» να γίνει σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Στο κλίμα αυτό εξετάζεται, επίσης, παράταση του Μνημονίου για ένα περιορισμένο πάντως διάστημα και επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, εκλογής που εκτιμούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως διπλός μοχλός πίεσης: Και προς τους δανειστές αλλά και προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. 
Να σημειωθεί ότι σχετικά με την παράταση του Μνημονίου υπήρξε δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Bloomberg, που δεν την αποκλείει με την επισήμανση όμως ότι δεν μπορεί να είναι μακρά.

Σταϊκούρας: Σκληρή η διαπραγμάτευση

«Σύνθετη και σκληρή» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας..
Ο κ. Σταικούρας δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει τις ρεαλιστικές της θέσεις και εργάζεται ώστε να ολοκληρωθεί από την τρόικα η τελευταία αξιολόγηση και να αποφασιστεί από κοινού με τους εταίρους μας το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα».«Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα και υπεύθυνες κουβέντες» συνόψισε τοποθετούμενος στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προυπολογισμό του 2015.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου