Παράταση για έξι μήνες των υφιστάμενων κυρώσεων κατά στελεχών της ρωσικής πολιτικής και οικονομικής σκηνής αποφάσισαν ομοφώνως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, χωρίς να προχωρήσουν στην υιοθέτηση νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίςα. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε πως οι
υπουργοί κατέληξαν στην επέκταση των ταξιδιωτικών περιορισμών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε Ρώσους πολίτες.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει νέα ονόματα και οντότητες για την λίστα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ίδια τόνισε πως η απόφαση για νέα οικονομικά μέτρα θα ληφθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση με επιπλέον ονόματα προσώπων και οντοτήτων που θα προστεθούν στη λίστα. Η απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη Σύνοδο στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε σε 10 ημέρες» τόνισε.
Εισερχόμενος στην σύνοδο ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, της Γερμανίας και με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
Στη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, συζητήθηκαν επί 20λεπτου θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία. Στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι το Βερολίνο ανησυχεί πλέον λιγότερο από πριν όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα. Παρόλα αυτά, ώρες αργότερα, στο θέμα επανέληθε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προειδοποιώντας την Αθήνα ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθούν αυτοί οι δύο τομείς πολιτικής πρέπει να σταματήσει προτού ξεκινήσει».
Στη συνάντηση με τον ουκρανό Π.Κλίμκιν, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Κλίμκιν απηύθυνε στον κ. Κοτζιά πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.
Την αποφασιστικότητα της να εργαστεί για τη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ στην ουκρανική κρίση εξέφρασε η κ. Μογκερίνι, η οποία είπε ότι θα πρέπει να ασκηθούν οι μέγιστες πιέσεις για το τερματισμό των εχθροπραξιών και την επίτευξη εκεχειρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου