Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ανησυχία στην νέα κυβέρνηση μετά το κραχ στο Χρηματιστήριο και το "χτύπημα" της Standard & Poors - H παρέμβαση Δραγασάκη για να πέσουν οι τόνοι

Οι εξαγγελίες των υπουργών σε κάθε τελετή παράδοσης των υπουργείων, παρά την οδηγία του Αλέξη Τσίπρα να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις, προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία και ένα κραχ στο χρηματιστήριο.


Εξαιτίας αυτής της αναταραχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης έσπευσε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου να ηρεμήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις απανωτές εξαγγελίες των υπουργών και να επισημάνει πως σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας, προαναγγέλοντας πως η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά της δικαιώματα, αλλά επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετοχων. Σχετικά με τι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως εάν αυτό συμβεί θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές αυτές θα ληφθούν υπόψη.

Σχετικά με τις εξαγγελίες περί παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων, που προκάλεσαν και το κραχ στην αγορά, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως "υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές" και πως "αν κάποιοι επενδυτές είχαν λανθασμένα επενδύσει στην προοπτική μιας ιδιωτικοποίησης που δεν θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική".

Μάλιστα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με του δανειστές, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση έχει σχέδιο και σημείωσε πως θα γίνει διάλογος και ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.

Πάντως, η τελική πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου ήταν 9,24%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεφτε ακόμα και 9,56% στις 708,61 μονάδες. Με εξαίρεση το 2012, στην κορύφωση του Grexit, που ο γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει στις 470 μονάδες (επανήλθε στα σημερινά επίπεδα το φθινόπωρο του 2012), τώρα επέστρεψε στο μακρινό 1993.

Οι απώλειες ήταν πρωτοφανείς και η λέξη κραχ είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το …αίμα που κύλησε.

Και πριν κοπάσει ο θόρυβος από το κραχ στο χρηματιστήριο, έρχεται και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην ελληνική οικονομία. Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας προανήγγειλε ο οίκος Standard & Poor' s, θέτοντας την αξιολόγηση της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative).

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.

«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση "Β/Β" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου