Από την Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο η Ελλάδα και όχι από την Γερμανία υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος της WSJ Σάιμον Νίξον. Γιατί η Μαδρίτη θα πιέσει τον Τσίπρα.
Ο κ Τσίπρας μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος αν υπολογίζει στην ευρωζώνη να αντιδράσει πρώτη
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός μόνο 48 ώρες αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι θέλει να κρατήσει την χώρα στην Ευρωζώνη. Εχοντας μόλις λίγες εβδομάδες για να διασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, σχεδόν όλα όσα έχει πει και κάνει φαίνεται σαν να είναι υπολογισμένα έτσι ώστε να βαθύνει το ρήγμα με τους πιστωτές της Ελλάδας.
Από την απόφασή του να μπει σε μια συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, τον διορισμό του Μαρξιστή καθηγητή οικονομικών στη θέση του υπουργού Οικονομικών, την άρνηση να υποστηρίξει τη νέα πιο αυστηρή αντίδραση της ΕΕ για την ρωσική υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ουκρανία έως τις δεσμεύσεις των υπουργών του να ανατρέψουν βασικές μεταρρυθμίσεις, όλα υπονοούν μια διάθεση για αναμέτρηση και όχι για συμβιβασμό.
Καθυστερημένα, οι αγορές παρουσίασαν το αυξανόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των τριετών κρατικών ομολόγων να εκτοξεύονται στο 17% και τις μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών να καταρρέουν με απώλειες μεγαλύτερες του 25%.
Σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε για την επιδείνωση των φορολογικών εσόδων και τον ρυθμό των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων.
Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι τώρα ανησυχούν περισσότερο για την τύχη της Ευρωζώνης σε σχέση με το απόγειο της κρίσης χρέους του ευρώ, το 2011 ή το 2012.
Το πρόβλημα του κυρίου Τσίπρα είναι ότι η στάση των Ευρωπαίων σκληραίνει. Η στρατηγική του φαίνεται να είναι να θέσει τον εαυτό του επικεφαλής μιας πανευρωπαϊκής επίθεσης της αριστεράς κατά της «λιτότητας», παίζοντας σε ένα ευρύ μέτωπο κατά της Γερμανίας και απομονώνοντας το Βερολίνο. Οι φιλοδοξίες του, μπορεί να έχουν ενθαρρυνθεί από την αταξία που έσπειρε η επιτυχία του μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων. Αυτά τα κόμματα τώρα βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος στρατηγικής σημασίας:
Παγιδευμένοι ανάμεσα στον ριζοσπαστικό λαϊκισμό του κ Τσίπρα και την δική τους απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης, η εκλογική τους υποστήριξη καταρρέει.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι ελπίζουν να πάρουν τον Τσίπρα στο δικό τους κλαμπ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχασε χρόνο προσκαλώντας τον εαυτό του στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα με την ιδιότητα του προέδρου της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία τέτοια εντολή από την ομάδα. Αυτό έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς συναδέλφους του, που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν τους Έλληνες για να θέσουν τις προτάσεις τους στο τραπέζι, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται στους κύκλους των συζητήσεων.
Ο κ Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με κυβερνήσεις της αριστεράς στην Γαλλία και την Ιταλία. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η προθυμία της αριστεράς να συμβιβαστεί με την Αθήνα μπορεί να στείλει στον Τσίπρα τα λάθος μηνύματα.
Στην πραγματικότητα η πολιορκούμενη mainstream αριστερά δεν μπορεί να δώσει στον Τσίπρα την συμφωνία που επιδιώκει.Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης. Η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, το ίδιο αισθάνονται και άλλες κυβερνήσεις.
Όσοι υποστηρίζουν ότι η βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή ξεχνούν ότι τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης έχουν επίσης εκλεγεί δημοκρατικά.
Η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ισπανίας και της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταρρεύσει και να βγει από το ευρώ παρά να δώσουν ώθηση στην στήριξη του Podemos
Ενα δυνητικά μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ζήτημα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Εδώ, είναι μάλλον η Ισπανία και όχι η Γερμανία αυτή που θα αποδειχθεί ο πιο αδίστακτος αντίπαλος του Τσίπρα. Η Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Ελληνα ηγέτη πρέπει να βασίζεται στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο δύσκολες όσο εκείνες που ζητούσαν από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε μια νίκη για τον Τσίπρα και θα λειτουργούσε υποστηρικτικά για τους Ισπανούς ριζοσπάστες της Αριστεράς, το κόμμα Podemos.
Η ισπανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, κοντά στο 3% το επόμενο έτος και η μείωση της ανεργίας κατά 400.000 το 2014, είναι η απόδειξη ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση. Η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ισπανίας και της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταρρεύσει και να βγει από το ευρώ παρά να δώσουν ώθηση στην στήριξη του Podemos. Αυτό υποστηρίζει πηγή.
Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι απαραίτητο για την Ευρωζώνη να θυσιάσει Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία.
Θα μπορούσε ο κ Τσίπρας ποτέ να συναινέσει με τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τον κ Σαμαρά; Αυτό ποτέ δεν φάνταζε πιθανό και φαντάζει ακόμα πιο απόμακρο ως σενάριο μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% και να μπλοκάρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσουν εβδομάδες ακροσφαλούς διπλωματίας.
Ο κ Τσίπρας μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος αν υπολογίζει στην ευρωζώνη να αντιδράσει πρώτη.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου