Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

BBC: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ

Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες να πηγαίνουν άλλοτε προς τα εμπρός και άλλοτε προς τα πίσω, ηυπόθεση εργασίας της Βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, αναφέρει ο δημοσιογράφος του 
BBC Πολ Πέστον.
Όπως αναφέρει, Βρετανοί υπουργοί και αξιωματούχοι του έχουν εκμυστηρευτεί πως η καλή θέληση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί ολοκληρωτικά.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν μια περίεργη συμμαχία ανάμεσα στους μινιμαλιστές και τους μαξιμαλιστές της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Πέστον, οι μινιμαλιστές πιστεύουν πως η Ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα για να συγκρατήσει τους κινδύνους από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ,
Από την άλλη, οι μαξιμαλιστές ελπίζουν πως ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί εκείνο το είδος της πολιτικής ένωσης που θεωρούν απαραίτητο για να υποστηρίξει το ευρώ μακροπρόθεσμα είναι να δώσουν μια τρομάρα στους πολιτικούς ηγέτες και τους πολίτες της ευρωζώνης -και η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν μία τέτοια.
Και οι δύο δεν θέλουν να δώσουν στα άλλα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης (Podemos, Εθνικό Μέτωπο) την άνεση ότι η άρνηση να παίξουν με τους κανόνες της ευρωζώνης θα φέρει οφέλη. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να διακηρύξει ότι νίκησε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
«Εάν η Ελλάδα πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ -υποθετικά μιλώντας- πότε θα το ξέρουμε;» διερωτάται ο Πέστον. 
Η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τηνεπόμενη Δευτέρα θεωρείται ως σημαντικός σταθμός, αναφέρει ο Πέστον.
Και δεν θα πάρει πολύ χρόνο -προσθέτει μεταξύ άλλων ο Πέστον- μέχρι η ΕΚΤ να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα της ελληνική κυβέρνησης να δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το Πέστον, ένα ενδεχόμενο Grexit θα ήταν μια ταλαιπωρία για τη Βρετανία, όχι όμως μια καταστροφή.
Ωστόσο, προσθέτει, το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι μια ελληνική έξοδος θα ήταν πιο επιζήμια για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ από ό, τι πιστεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης, στο μέτρο που θα αποδείκνυε ότι το ευρώ δεν είναι αιώνιο. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου