Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τα σενάρια για κάλπες

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς χτες η ελληνική πλευρά φάνηκε έτοιμη να τραβήξει το χαρτί της σύγκρουσης επιρρίπτοντας ευθύνες σε Ε.Ε και ΔΝΤ για τυχόν
αδιέξοδολίγες ώρες πριν γίνει η κρίσιμη συνάντηση του Γ. Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι παρά τις αντιδράσεις τόσο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στις ελληνικές προτάσεις, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της γιατί δεν επιθυμεί να υπάρξει ..ατύχημα
Μετά το μπαράζ επαφών του Γ. Βαρουφάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλεςκαι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην έδρα της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε με νόημα ότι «Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά» την ίδια στιγμή που η Π.Γ του κόμματος για πρώτη φορά με ομόφωνη απόφαση «χτυπούσε τα τύμπανα της ρήξης» εκφράζοντας την συμπαράταξή της με την ελληνική κυβέρνηση για την προάσπιση των κόκκινων γραμμών.

Εναγωνίως λύση για τη ρευστότητα

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί εναγωνίως να βρει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας και με τις διεθνείς επαφές των κυβερνητικών στελεχών επιδιώκει να αποφύγει μία απόφαση της ΕΚΤ για κούρεμα των εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα που θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα και θα έβαζε τίτλους τέλους στην ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας ως μέσο πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας. Οι δανειστές επιμένουν στην γραμμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης προκειμένου να τεθεί το πρόγραμμα σε τροχιά βάζοντας στο τραπέζι όλα τα καυτά θέματα της διαπραγματευτικής ατζέντας που αφορούν ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις. 
Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ΕΚΤ δεν θα κόψει το σωληνάκι της ρευστότητας γεγονός που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Πού έχει συνθηκολογήσει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικούς συμβιβασμούς για την επίτευξη συμφωνίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει «συνθηκολογήσει» σε θέματα που αφορούν - για παράδειγμα- την αύξηση του ΦΠΑ και της έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, στην ενοποίηση ταμείων και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικό, ακόμα και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε μία προσπάθεια να «κρατήσει» τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και για το θέμα των εργασιακών, η ελληνική κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το χαρτί της ρήξης με το χτεσινό Non paper του Μεγάρου Μαξίμου που τόνιζε τις διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με την λήψη μέτρων για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με δραματικούς τόνους έστελνε μήνυμα στους δανειστές και κυρίως στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός εάν ΔΝΤ και Ε.Ε. διαφωνούν και περικυκλώνουν την Ελλάδα με τις δικές τους κόκκινες γραμμές που είναι απαγορευτικές για συμφωνία.


Με διπλωματική γλώσσα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ αλλά και του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, Γ. Δραγασάκης και Γ. Βαρουφάκης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μπορεί να διαμορφωθεί κλίμα συμφωνίας με τους δανειστές την ίδια στιγμή που η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ομόφωνη ανακοίνωσή της που συνυπογράφεται απ΄ όλες τις συνιστώσες αναφέρει ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του λαού». Το κυβερνών κόμμα αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο το δημοψηφίσματος και καλεί τους λαούς της Ευρώπης να αντιταχθούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. 
Στα άκρα για να αποφύγει τα χειρότερα
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πλέον στα άκρα με προφανή στόχο την αποφυγή των χειρότερων στο εσωτερικό της χώρας καθώς μία απόφαση της ΕΚΤ για κούρεμα στις εγγυήσεις των ομολόγων θα «έβαζε» τέλος στην τραπεζική ρευστότητα φέρνοντας την ελληνική πλευρά σε δυσμενέστερη θέση στις διαπραγματεύσεις. 
Από την μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση ισχυροποιεί το εσωτερικό μέτωπο επιρρίπτοντας τις ευθύνες για ένα πιθανό αδιέξοδο στους δανειστές μετατοπίζοντας την ευθύνη σε ΕΕ και ΔΝΤ λόγω των διαφωνιών τους και των πιέσεων που ασκούν στην χώρα.
Δημοψήφισμα ή εκλογές
Παράλληλα, τονίζει την πολιτική των «κόκκινων γραμμών»θέτοντας το κόμμα σε επιφυλακή και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος ή των εκλογών στο εσωτερικό της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι παρά τις αντιδράσεις τόσο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στις ελληνικές προτάσεις, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της γιατί δεν επιθυμεί να υπάρξει ..ατύχημα και έξοδος μίας χώρας από την ευρωζώνη που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ευρωζώνη. 
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ΕΚΤ δεν θα κόψει το σωληνάκι της ρευστότητας γεγονός που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, και προσδοκά την πιστοποίηση της προόδου των συνομιλιών στο Eurogroup της 11ης Μαΐου που θα ανοίξει τον δρόμο στην ΕΚΤ για να αυξήσει την ρευστότητα στην χώρα αποφασίζοντας αύξηση του ορίου αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά την συζήτηση που έχει ανοίξει για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την ίδια στιγμή θέτει σε ετοιμότητα τις κομματικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει και μία αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις ακόμα και με την προκήρυξη εκλογών ή δημοψηφίσματος. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου