Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Καταυλισμοί και χρήση ανενεργών στρατοπέδων στις προτάσεις των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για το προσφυγικό

Σύσκεψη με θέμα την πιθανή έντονη έλευση προσφύγων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα του Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ομάδα εργασίας, η οποία θα περιγράψει το πρόβλημα και θα εντοπίσει τις ανάγκες σε ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο υπουργείο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες εισηγήσεις από την κεντρική διοίκηση. «Στόχος είναι να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής έντονης έλευσης προσφύγων», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Σχολιάζοντας το ζήτημα του φράχτη στα Σκόπια, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την επιφύλαξή του για το κατά πόσο πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα γιατί οι Σκοπιανοί παίρνουν λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά κεφαλή για τη διέλευση. Αλλά σίγουρα θα υπάρχει μία ανάσχεση στο ποιοι περνάνε γιατί ήδη από χθες περνάνε μόνο οι πρόσφυγες πολέμου», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας παράλογο το γεγονός.
Επιμένουν στην αξιοποίηση των στρατοπέδων και του 424
«Σε πρώτη φάση μιλάμε για καταυλισμούς. Άλλο είναι το hot spot που θα είναι χώρος υποδοχής. Αν πλημμυρίσει αύριο η περιοχή με 5000 άτομα πού θα μείνουν;», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας την ανάγκη για μία άμεση λύση.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης πρότεινε την αξιοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων σε Χαλκιδική και Πιερία, καθώς και την αξιοποίηση άλλων εγκαταστάσεων μέσα στη Θεσσαλονίκη, όπως του παλιού Γαλλικού Νοσοκομείου. «Υπολογίζουμε ότι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα περάσουν από εδώ το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δικές μου προτάσεις είναι να πάμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής και Πιερίας, ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά ή υπολειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι η πρόταση για τη χρήση του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου απορρίφθηκε από την πλευρά του Στρατού. Όπως τόνισε κατατέθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση των παλαιών ανενεργών στρατοπέδων, εφόσον υπάρχουν δυνατότητες να τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι.
«Τα αποδεσμευμένα στρατόπεδα δεν είναι ιδιοκτησίας του Στρατού. Ανήκουν στην πολιτεία, στο υπουργείο Οικονομικών. Εάν αποφασίσει να το διαθέσει μπορούν να στηθούν αντίσκηνα ή οικίσκοι», σημείωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να ξαναγίνει άμεσα νέα σύσκεψη, καθώς δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα σήμερα. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για την Κεντρική Μακεδονία και για τη Θεσσαλονίκη. Και εγώ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. 
  
 
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου