Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον Τσίπρα στον ολισθηρό κατήφορό του»

Με σκληρή γλώσσα απαντά το ΠΑΣΟΚ στον Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας το χάσμα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κύκλοι της Χ. Τρικούπη σημείωναν πως δυστυχώς «οι φόβοι και οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν» και κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του,
έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Στο ΠΑΣΟΚ επισημάνουν με νόημα ότι «δεν τον ακολουθήσαμε (και δεν θα το πράξουμε και στη συνέχεια) στον ολισθηρό κατήφορό του. Ας το καταλάβει όμως καλά. δεν μπορεί ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλεί το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Σπεύδουν δε να τονίζουν πως «εάν ο κ. Τσίπρας, και η Κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να διαχειρισθούν τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν παρά να το δηλώσουν ανοιχτά» αλλά σημειώνουν με νόημα: Ας αναζητήσουν «πρόθυμα» στηρίγματα στους «λαγούς» που ήδη χρησιμοποιούν. Η δική μας θέση είναι γνωστή, έχει καταγραφεί, και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε».
Αναλυτικά η «διαρροή» του ΠΑΣΟΚ
Για τη χθεσινή σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ
1) Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε αποδείξει την βαθιά μας πίστη στην ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για μείζονα θέματα που αφορούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Αυτό πράξαμε και το καλοκαίρι με την ενεργή συμβολή μας στην αποτροπή του καταστροφικού Grexit, που θα έφερνε τη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.
Δεν διστάσαμε και πάλι να αναλάβουμε το κόστος της ευθύνης για να βοηθήσουμε την χώρα μας.
Προτείναμε στην συνέχεια ένα συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» ενεργειών, ώστε με την στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου η χώρα να βαδίσει με ασφάλεια τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, και παράλληλα να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας, ρυθμούς ανάπτυξης, και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας υπονόμευσε την Εθνική Συνεννόηση με τις πρόωρες εκλογές και εν συνεχεία με τον εκ νέου σχηματισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Μιας κυβέρνησης αδύναμης και ανίκανης να διαπραγματευθεί σωστά με τους εταίρους, μιας Κυβέρνησης η οποία οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και η ίδια μια επιδεινούμενη κρίση.
2) ο κ. Τσίπρας ευρισκόμενος προ των αδιεξόδων που ο ίδιος δημιούργησε, προσπάθησε με τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα, να βρει «συνενόχους» κυρίως στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για μια κόμη φορά απεδείχθη ότι δεν είναι ειλικρινής, ότι αποσκοπεί όχι στο πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα , αλλά στο πως να μεταφέρει σε άλλους την ευθύνη της δικής του αδυναμίας.
Αδυναμίας για ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προώθησης λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Δεν δίστασε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τον άτυπο θεσμό τους Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ, θέτοντας ως απεδείχθη προσχηματικά το θέμα των προσφύγων , προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
3) Με επιστολή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απεδέχθη την πρόσκληση του ΠτΔ, τονίζοντας ότι η αποδοχή της ισχύει μόνο για το θέμα του προσφυγικού.
Επεσήμανε μάλιστα ότι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, δεν είναι το κατάλληλο βήμα για συζήτηση και αντιμετώπιση θεμάτων κυβερνητικής πολιτικής , ακόμα και σοβαρών όπως το ασφαλιστικό .
Αυτό θα κινδύνευε να το ακυρώσει ως χρήσιμη και σταθερή πρακτική δεκαετιών, αλλά και να πλήξει το κύρος του ΠτΔ ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.
Τόνισε μάλιστα ότι τόσο το ασφαλιστικό, όσο και η Αναθεώρηση του Συντάγματος, βεβαίως πρέπει να συζητηθούν αλλά μέσα στη Βουλή, είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Σε αυτή τη θέση μείναμε απόλυτα καθ” όλη τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης.
4)Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης οι φόβοι και οι εκτιμήσεις μας επαληθεύτηκαν.
Απεδείχθη ότι μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Αλλά δεν τον ακολουθήσαμε (και δεν θα το πράξουμε και στη συνέχεια) στον ολισθηρό κατήφορό του. Ας το καταλάβει όμως καλά. δεν μπορεί ούτε να εκβιάσει, ούτε να απειλεί το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε ότι:
α) Στο θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρουσιάσει επίσημα καμία συγκεκριμένη πρόταση.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ.
λειτουργεί μόνο με διαρροές στα ΜΜΕ και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των Υπουργών του.
Όμως στο γραπτό κείμενό του προς την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ότι η πρότασή του περιλαμβάνει:
Ø Μειώσεις συντάξεων με τη μέθοδο του επαναϋπολογισμού.
Ø Κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ø Αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης
β)Η απειλή περικοπών στις συντάξεις δημιουργήθηκε με προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα.
Γιατί ο ίδιος υπέγραψε και απεδέχθη στο τρίτο μνημόνιο περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 1,8 δις ευρώ, ή 1,5 % του ΑΕΠ, για τα έτη 2015-2016.
Τώρα προφανώς δεν μπορεί να διαχειριστεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων του και αναζητεί συνενόχους.
Δείγμα της υποκρισίας τους είναι ότι την ίδια ώρα που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν περικοπή συντάξεων, με το σχέδιο του προϋπολογισμού που εισηγούνται στην Βουλή τις περιλαμβάνουν.
γ) Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι γνωστές, έχουν με τόλμη και ευθύνη παρουσιασθεί πρόσφατα ολοκληρωμένες και ενώπιον των Κοινωνικών εταίρων. Ζητήσαμε ευθέως και ζητάμε τον διάλογο για στις προτάσεις μας.
Και αυτές περιλαμβάνουν και τις κόκκινες γραμμές μας για την μη περικοπή συντάξεων, δεσμεύσεις οι οποίες και προεκλογικά ενώπιον του Ελληνικού λαού παρουσιάσθηκαν.
δ) Πράγματι σε συνθήκες της μεγάλης κρίσης που παραλάβαμε έγιναν περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μην βυθιστεί η χώρα.
Αλλά εμείς προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ο κ. Τσίπρας την δημιούργησε εκ νέου με την άφρονα και επικίνδυνη πολιτική του τους προηγούμενους μήνες. Ας θυμούνται πάντα αυτή τη βασική διαφορά.
Και όπως όλοι γνωρίζουν από το Φθινόπωρο του 2014 το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει βέτο στις προτάσεις της τρόικας, για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.
Η άρνηση αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στο λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη.
ε) Όσο για τις απειλές του κ. Καμμένου περί εξεταστικής , του υπενθυμίζουμε ότι την έχουμε ήδη αποδεχθεί.
Μόνο που στην εξεταστική θα συζητηθεί και το πως φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, οι Συνέπειές του, και η εξαΰλωση των περιουσιών του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και εκατοντάδων χιλιάδων μετόχων στο μέγα σκάνδαλο που παρακολουθήσαμε πρόσφατα στις Τράπεζες.
5) Η αποφασιστική στάση μας υποχρέωσε τον κ. Τσίπρα , να δηλώσει χθες ότι θα φέρει τις Προτάσεις του στη Βουλή και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Η υποκριτική στάση του κατέρρευσε, επιτέλους. Το φάντασμα θα βγει στο φως. Αυτό του ζητήσαμε και τώρα δηλώνει ότι αυτό θα πράξει. Η χθεσινή στάση μας δικαιώθηκε απόλυτα.
Τον περιμένουμε στο διάλογο , έτοιμοι με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που δημόσια έχουμε καταθέσει, και την γνωστή άρνησή μας για κάθε νέα περικοπή συντάξεων.
Διάλογος με ανοιχτά χαρτιά, μέσα στην Βουλή, ενώπιον του Ελληνικού λαού.
6) Στο θέμα του προσφυγικού υπήρξε συμφωνία σε μια σειρά προτάσεις, οι οποίες κατεγράφησαν χθες.
Στο θέμα του εκλογικού νόμου , έχουμε ήδη εκφρασθεί και ζητήσει την αλλαγή του από αυτή την βουλή, την απλή αναλογική , την κατάργηση του δραστικού bonus των 50 εδρών.
Στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης , η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όλοι θα συμμετάσχουμε με τις θέσεις μας.
7) Επισημαίνουμε τέλος ότι εάν ο κ. Τσίπρας, και η Κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να διαχειρισθούν τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν παρά να το δηλώσουν ανοιχτά.
Και ας αναζητήσουν «πρόθυμα» στηρίγματα στους «λαγούς» που ήδη χρησιμοποιούν.
Η δική μας θέση είναι γνωστή, έχει καταγραφεί, και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου