Ο στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) ήταν και παραμένει η ενότητα, η ανανέωση και η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για στη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα, όμως, και παρά την κρισιμότητα της τρέχουσας περιόδου που διανύουμε και της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, τα βήματα
που έχει πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι περιορισμένα τόσο ως προς την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σύγκλισης όλων των δυνάμεων του χώρου, όσο και ως προς την προγραμματική και οργανωτική της ενίσχυση σε όλη την Ελλάδα.
Οι πρόσφατες προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν, έστω και καθυστερημένα, το δρόμο για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων και στελεχών της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία από την αρχή υποστήριξαν την ανάγκη να πορευτούμε στον δρόμο αυτό με πιο αποφασιστικά βήματα ανανέωσης και ενότητας χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς και αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί και σήμερα τη βασική προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να λάβει άμεσα εκείνες τις αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιόπιστες διαδικασίες συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί:
α) στην αντιπροσωπευτική σύνθεση του πανελλαδικού σώματος που θα συγκληθεί και το οποίο θα αποφασίσει την ονομασία, τα σύμβολα, το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου φορέα.
β) στη διαμόρφωση συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων και στελεχών, κεντρικά αλλά και σε κάθε δήμο της χώρας.
γ) στον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας, αλλά και στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των κεντρικών οργάνων, που θα κατοχυρώνουν την ενιαία πολιτική λειτουργία, χωρίς να καταλύεται η πολιτική και οργανωτική αυτονομία των επιμέρους κομμάτων και φορέων, μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενιαίου κόμματος.
δ) στην οργάνωση του πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην αποσαφήνιση της πολιτικής ταυτότητας του νέου φορέα και της πρότασης για την έξοδο από την κρίση, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής.
Κυρίως όμως, αυτό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είναι ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν και θα συναποφασιστούν με διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, χωρίς μονομερείς δεσμευτικές επιλογές που θα ακυρώνουν τον συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.
Αθήνα 21/1/16
Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου