Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Παρασκήνιο συμβιβασμού για το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ

paraskinio-sumbibasmou-gia-to-paketo-twn-35-dis-eurw Σε μέγγενη βρίσκεται η κυβέρνηση που ξεμένει πάλι από χρόνο και χρήμα και αναζητεί το «φύλλο συκής» που θα της επιτρέψει μαζί με τα συμφωνηθέντα μέτρα των 5,4 δισ. να περάσει και τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δις. ευρώ που ζητούνται ως εχέγγυο για το 2018.
Η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση για την θεσμοθέτηση
μηχανισμού επανόρθωσης αλλά επουδενί θέλει να προσδιοριστούν σαφώς και να  ποσοτικοποιηθούν τώρα αυτά τα μέτρα. 
 Η Κομισιόν βλέπει ως διέξοδο τις «αυτόματες περικοπές» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους και εξετάζει μια συμβιβαστική φόρμουλα. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλεςτο ζητούμενο αυτού του σχεδίου που είναι προς συζήτηση είναι πότε θα ενεργοποιούνται αυτές οι αυτόματες περικοπές  τη μορφή θα έχουν αλλά και το εύρος τους. 
Από την πλευρά του το ΔΝΤ όμως ζητά νομική δέσμευση της κυβέρνησης και ψήφιση στην βουλή συγκεκριμένων δράσεωνπου θα αφορούν αποκλειστικά την περικοπή μισθών του Δημοσίου και συντάξεων, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών καθώς ή φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Κυβέρνηση και δανειστές τεντώνουν το σκοινί των διαπραγματεύσεων, καθώς από την θεσμοθέτηση ή μη των μέτρων του …προληπτικού μνημονίου εξαρτάται πλέον το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της κυβερνητικής συνοχής. 
Ο Διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν
Ο Διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίησητων μέτρων επικαλούμενο το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας που δεν προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση διατάξεων στο μεσοπρόθεσμο που θα περιγράφουν την ανάληψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ το 2018 που θα προέρχονται κυρίως από μισθούς και συντάξεις, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.«Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι μόνο η ομάδα των 53 αλλά η πλειοψηφία της ΚΟ που δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις»,αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή.
Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου έχει προκρίνει την ψήφιση του μηχανισμού επανόρθωσης ή σταθεροποίησης, χωρίς περιγραφή μέτρων,  ο οποίος όμως προβλέπεται από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στο πλευρό της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αυτήν την σύγκρουση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική νομοθέτηση. «Εάν τελικά πιεστεί η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τότε θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και το Μαξίμου θα ξαναζήσει το φάντασμα των άδειων ταμείων. Παράλληλα το Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑστο TheTOC.gr. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο την Μ. Τρίτη το βράδυ και πως θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη όπου θα υπάρξει δήλωση για την διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά των δανειστών- για μία ακόμη φορά – παρουσιάζεται μία άλλη εικόνα: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράικχαρτ δήλωσε σήμερα πως τοEurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν  υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ. 
Εν τω μεταξύ, στο εξωτερικό και κυρίως στον Γερμανικό τύποδιακινούνται σενάρια για πιθανή παραίτηση Τσακαλώτου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια έχουν την βάση τους στις συζητήσεις που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ κατά τις οποίες απείλησε με παραίτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στην βουλή την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην περίπτωση που προσδιοριστούν τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα προέλθουν από μισθούς και συντάξεις στο τέλος του 2018, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την παραίτηση Τσακαλώτου αλλά αντιδράσεις από την πλειοψηφία των μελών της ΚΟ που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα προετοιμάσουν το έδαφος για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.   

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου