Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Ή ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΈΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ;;

Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης μαγκριώτης
Η διαρκης επικοινωνιακη επίθεση της κυβέρνησης και η ταυτόχρονη μετωπικη και προσχηματικη αντιπαράθεση κυβερνησης--αντιπολιτευσης, δεν επιτρέπουν να αξιολογηθεί αντικειμενικα, η τελευταία απόφαση του Eurogrup.
Στην δημοσια αντιπαραθεση, φαινεται κανένας να μην θυμάται, το περιεχόμενο και τον οδικό χάρτη του τρίτου μνημονίου.

Το τρίτο μνημόνιο είναι πιο βαρύ, από τα δύο πρώτα, όχι γιατί έχει πιο επώδυνα μέτρα, από τα δύο προηγούμενα, αλλά γιατί, πάνω στα δύο προηγούμενα αθροισε και νέα μέτρα.
Αυτό δεν το θυμίζει η ΝΔ, γιατί τα ίδια έλεγε, για το δεύτερο μνημόνιο, σε σχέση με το πρώτο.
Όμως, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εσχισε τα δύο προηγούμενα, με το ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, έτσι και η ΝΔ, δεν έσκισε το πρώτο, με τα ΖΑΠΕΙΑ.
Δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καρπωθηκαν διαδοχικά, την δημοσιονομική προσαρμογή των προηγούμενων μνημονιων, ενώ τα κατήγγειλαν και πάνω σ' αυτην πρόσθεσαν νέα μέτρα.
Δεν λενε την αληθεια στους πολίτες, λες και αν ήταν το 2009 στην κυβέρνηση και δεν φέρονταν τοιχοδιωκτικα, θα ξεκινούσαν από το Ζαπειο ο Σαμαρας και απο την Θεσσαλονικη ο Τσιπρας, ή στην χειροτερη περιπτωση, απο το δικο του μνημονιο, ο καθενας.
Το τρίτο μνημόνιο, είχε πρόσθετα ονοματισμενα μέτρα 8,5 δις ευρώ.
Το 80 % των μέτρων, έπρεπε να ψηφισθουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2015,για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση, μέχρι 15 Δεκέμβρη του 2015. Το υπόλοιπο 20 % των μέτρων, έπρεπε να ψηφιστουν μέχρι τον Ιούνιο και να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση.
Αμέσως μετά την δεύτερη αξιολόγηση, θα συζητουνταν με τους εταίρους και δανειστές, το μεσοπροθεσμο 2016 --2018.
Δηλαδή θα συμφωνούσαν οι δύο πλευρές στο πιθανό δημοσιονομικο έλλειμμα της τριετίας, στο πιθανό χρηματοοικονομικο κενό και τις πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές.
Το πιθανό δημοσιονομικο κενό, δεν ονοματιζοταν αριθμητικα στο τρίτο μνημόνιο. Τον Γενάρη το ΔΝΤ, με δήλωση του Τομσεν, το προσδιορίσε στα 3,5 δις ευρώ, γιαυτό από τότε μιλούσε για 9 δις μέτρα και όχι 5,4 που έλεγε η κυβέρνηση.
Οι εταίροι και δανειστές, βλέποντας ότι η κυβέρνηση θα έπεφτε, μετά τις απώλειες των τριών βουλευτών που είχε, με την ψήφιση του μικρού πακέτου των 3 δις ευρώ αρχές Οκτωβρίου, έδωσε αρχικά αναβολή στην ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων και την πρωτη αξιολόγηση του Δεκέμβρη , για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επειδή δεν υπήρχε ενδιάμεση εκταμίευση δόσης, έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, για νέα αναβολή, για τους ίδιους λόγους και έτσι φθάσαμε στο πακέτο του Σαββατοκυριακου.
Δηλαδή, αντιστραφηκε ο οδικός χάρτης του τρίτου μνημονίου, γιατί η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα έπεφτε, αν τα ψήφιζε, όπως οριζε το Μνημόνιο.
Ταυτόχρονα το νέο μεσοπροθεσμο, των 3,5 δις, έγινε τεταρτο μνημόνιο "καβα", για να μην πέσει η κυβέρνηση, αν πιεστεί να το ψηφίσει, μέσα στον Ιούνιο, όπως έγραψε στην τελευταία του επιστολή προς το Eurogrup, ο Τσακαλωτος.
Τέσσερις είναι οι λόγοι, που οι εταίροι και δανειστές, φαίνεται να δέχονται τα αιτήματα του Τσιπρα.
α) Δεν βλέπουν μέχρι σήμερα εναλλακτική πολιτική λύση.
β) Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την λύση, που σιωπηρά δόθηκε στο προσφυγικό, με το κλείσιμο των Βορειων συνόρων της χώρας και την γαλαντομο συμφωνία με την Τουρκία.
γ) Ο φόβος μιας επανάληψης της περσινής κρίσης, λίγες ημέρες πριν το δημοψηφισμα στην ΒΡΕΤΑΝΊΑ.
δ) Η κυβέρνηση, με καθυστερήσεις και άσκοπες κόντρες για επικοινωνιακους λόγους, που κοστίζουν πολύ, εφαρμόζει το μνημόνιο.
Η κυβερνητικη πολιτικη κοστίζει ακόμη περισσότερο, γιατί αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμισεις στην οικονομία, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, καταργεί μεταρρυθμισεις, που έγιναν τα προηγουμενα χρόνια.
Ο τρίτος λόγος, είναι και ο πιο σημαντικός.
Όλα δείχνουν, μετά και την εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου των Εργατικών στον Δήμο του Λονδίνου , που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ότι το BREXIT θα αποφευχθεί.
Πως θα επηρεάσει, ένα θετικό αποτέλεσμα υπέρ της ΕΕ, την στάση των εταίρων και δανειστών ;
Πιστεύω ότι θα σκληρύνει την στάση τους, χωρίς όμως να πιεσουν πολύ τον Τσιπρα, γιατί ξέρουν πως θα αντιδράσει με εκλογές.
Ο Τσιπρας στο δίλημμα, ψήφιση τώρα των μέτρων των 3,5 δις, που σημαίνει πτώση της κυβέρνησης και πλήρης αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές, θα επιλέξει τις εκλογές και ας ξέρει, ότι θα τις χάσει.
Προτιμάει να αποδεχθεί προσωρινά την αριστερή παρένθεση, πιστεύοντας ότι θα ακολουθήσει, πιο σύντομη δεξιά παρένθεση και κυρίως εξαφανιση των κομμάτων του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατιας,από την απίστευτη πόλωση και τις συνεχείς εκλογές.
Δυστυχώς, αυτές οι επιλογές είναι οι πιο επικίνδυνες για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΡΈΨΕΙ ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου