Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Έρχεται ανασχηματισμός αλλαγές υπουργών ποιοί έρχονται ποιοι φεύγουν ποιοι αναβαθμίζονται

Έρχεται ανασχηματισμός αλλαγές υπουργών ποιοί έρχονται ποιοι φεύγουν ποιοι αναβαθμίζονται
Ζήτημα χρόνου είναι ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να δώσει νέα πνοή στη κατεύθυνση υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος τόσο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές όσο και για τα μικρά-καθημερινά προβλήματα του πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να αναμένονται μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, αλλά και μετά το Συνέδριο του κόμματος για ευνόητους λόγους, που σημειωτέον ήταν προγραμματισμένο για το χρονικό διάστημα μεταξύ 19-22 Μαϊου και τώρα λόγω της συγκυρίας θα πάρει νέα παράταση, πιθανότατα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Έτσι όσον αφορά το χρόνο ο ανασχηματισμός πιθανολογείται μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, ενώ υπάρχει και το σενάριο, με ελάχιστες πιθανότητες ωστόσο, αυτή κυβέρνηση να ξεκαλοκαιριάσει και οι αλλαγές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
"Αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος" είχε τονίσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε "τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ώρα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα όχι μόνο στις αγορές, να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας στο οποίο μπήκε η χώρα από το 2010".
Όσον αφορά τους τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση ο κ. Τσίπρας τους προσδιόρισε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει την προσοχή της "απελευθερωμένοι από την καθημερινή έγνοια μιας εντατικής διαπραγμάτευσης"
- στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες,
- στην καθημερινότητα των πολιτών.
"Και εκεί έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε", ανέφερε ο πρωθυπουργός, ώστε:
- Να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον
- Να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία
- Να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία.
- Να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας αλλά θα είναι μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο
- Να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις που σημαίνει σημαίνει δουλειές.
- Να ολοκληρώσουμε τάχιστα τα μεγάλα έργα.
- Να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
- Να καταπολεμήσουμε την "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία.
- Να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Να μείνουμε σταθεροί στο στόχο μας στην μεγάλη αυτή μάχη που ξεκινήσαμε ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφορά. Στο μεγάλο απόστημα του τόπου.
Αναφορικά με τα πρόσωπα, "κλειδί" του ανασχηματισμού θα αποτελέσει η μετακίνηση ή όχι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρωθυπουργό πάντως να μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο υπουργικό συμβούλιο. για τις "ομάδες" Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη (υπ. Οικονομίας), Γ. Κατρούγκαλου (υπ. Εργασίας) και Γ. Χουλιαράκη (αναπλ. Υπουργός Οικονομικων) για τη σκληρή μάχη που έδωσαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που σημαίνει ότι ή τους κρατήσει στα ίδια πόστα ή θα τους αναθέσει νέα καθήκοντα, "ανακατεύοντας έτσι και την εσωκομματική τράπουλα.
Από τη μάχη αυτή σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γεννήθηκε μια "νέα γενιά" τεχνοκρατών, ίσως και μελλοντικών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
Ο ανασχηματισμός πάντως αναμένεται να είναι σαρωτικός και απ' το παρόν σχήμα οι μόνοι που θεωρούνται ακλόνητοι, είναι το "δίδυμο" του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευοπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση του Ν. Παππά (Επικρατείας) και της Ο. Γεροβασίλη (Κυβ. Εκπρόσωπος).
Από και κει πέρα θεωρείται αβέβαιο το κυβερνητικό μέλλον για τους: Ν. Φίλη (Παιδείας), Αρ. Μπαλτά (Πολιτισμού), Θ. Δρίτσα (Ναυτιλίας), Ν. Τόσκα (Δημ. Τάξης), Γ. Μουζάλα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θ. Πελεγρίνη, Π. Πολάκη, Αλ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας) και Στ. Κοντονή (Αθλητισμού), ενώ για τους Ν. Κοτζιά (Εξωτερικών), Π. Καμμένο (Άμυνας), Π. Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος), Α. Ξανθό (Υγείας), Π. Κουρουμπλή (Εσωτερικών) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών) υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την παραμονή τους ή όχι στην κυβέρνηση, ή την ανάληψη νέων καθηκόντων.
Την παράσταση του ανασχηματισμού, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο είναι πιθανόν να κλέψει η υπουργοποίηση πρωην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του Δημήτρη Ρέππα (στο υπ. Εργασίας) και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. 
Απο το newsit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου