Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Να δοθεί λύση τώρα στο χρέος

ixiri-parembasi-ipa-na-dothei-lusi-twra-sto-xreosΑπανωτές παρεμβάσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για την εδώ και τώρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
ευρωπαίους ενώ στην Ελλάδα και το θέμα του ελληνικού χρέους είναι αφιερωμένο άρθρο-editorial της αμερικανικής εφημερίδας New York Times με τίτλο «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική τραγωδία χρέους».
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου

Λιου: Η ώρα  της ελάφρυνσης του χρέους είναι τώρα 

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί ένα σημείο κλειδί των συζητήσεων. Η ώρα για αυτό είναι τώρα» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, απηχώντας τις γνωστές θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πιέζει τους ευρωπαίους για να προχωρήσουν σε σημαντικότερη παρέμβαση στο σχετικό ζήτημα. 
«Μια νέα κρίση για την ελληνική διάσωση θα ήταν κακή για την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Λιου. 
Όπως τόνισε, στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7 που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία, ο ίδιος θα δώσει έμφαση στην ανάγκη να αποφευχθεί μια «δραματική κρίση» αναφορικά με τους όρους του ελληνικού πακέτου διάσωσης καθώς πλησιάζουν προθεσμίες για πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν τον Ιούλιο.
Ο κ. Λιου υπογράμμισε μάλιστα πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα και πως τα αιτήματα των ευρωπαίων για δημοσιονομική εξοικονόμηση είναι πολύ υψηλά.«Πρέπει να δώσουν κάτι σε αυτές τις συζητήσεις» είπε.
«Ειδικότερα σε μια περίοδο που πλησιάζει το βρετανικό δημοψήφισμα θα ήταν μια πολύ ατυχής στιγμή να έχουμε άλλον ένα γύρο τεταμένων διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα» τόνισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. 
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ

ΝΥΤ: Χωρίς ελάφρυνση, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ 

Όπως υποστηρίζουν οι NYT, χωρίς μια ελάφρυνση χρέους, η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. «Χωρίς ανακούφιση του χρέους, η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο:
«Είναι η εποχή κρίση χρέους στην Ελλάδα, μια κρίση που κρατά εδώ καιρό, προσεγγίζει μια νέα κορύφωση σαν και αυτή που ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τις περικοπές και τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τους διεθνείς πιστωτές να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους σχετικά με τους όρους των δανείων. Ήρθε η ώρα τώρα να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: Χωρίς ανακούφιση του χρέους, η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει.
Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να δεχτεί μια σειρά μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές, προκειμένου να λάβει ένα νεο πακέτο διάσωσης. Αυτή η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στα όρια της, με περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού να είναι άνεργο. Επιπλέον, την Κυριακή, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν επιπλέον μέτρα ύψους  5,4 δις ευρώ, μια ημέρα πριν συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζωνης για να συζητήσουν αν η Ελλάδα πληροί τους όρους του προγράμματος διάσωσης του περασμένου καλοκαιριού και αν οι ισχύουν οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της δόσης των 5,7 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες πολίτες ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον περικοπές.
Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup
Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup
Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν η Ελλάδα είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την απόφαση τους ως την επόμενη συνεδρίαση τους στις 24 Μαΐου. Επίσης προσπαθούν να εμποδίσουν το αίτημα που προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί το 2018. Το ΔΝΤ σε κάθε άλλη περίπτωση απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόγραμμα.
Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας: Με τις ομοσπονδιακές εκλογές τους να λαμβάνουν χώρα του χρόνου, πολλοί Γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν την σκληρή δουλειά και την λιτότητα που οι ίδιοι έχουν βιώσει για μια ακόμη διάσωση των Ελλήνων από τον πόνο των «δημοσιονομικών αμαρτιών» τους.
Πέρσι, η Γερμανία είχε απειλήσει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ εάν δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Ελλάδας , στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει πλέον οικονομικά αυτή την στάση και να συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» στην περιοχή, προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το περασμένο Σάββατο.
O Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνερδίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
O Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνερδίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό - για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία - να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.»

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου