Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την τόνωση της αγοράς

Υπόμνημα κατέθεσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ.Παντελής Φιλιππίδης, στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της πόλης με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.Σε αυτό περιλαμβάνονται οι θέσεις και προτάσεις του
Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που τίθενται ως απαραίτητη προυπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η Αγορά και κατ’επέκταση η ελληνική οικονομία.

''Στον κλάδο του εμπορίου, η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς. Η πολιτεία, δυστυχώς, παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρίες μικρού μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση. Το εμπόριο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους «εργοδότες» της ελληνικής οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων'', τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.
Tα θέματα που τίθενται ως απαραίτητη προυπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η Αγορά, όπως τα καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,  και κατ’επέκταση η ελληνική οικονομία είναι:
- Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. ΄Ενα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.
- Η άμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του Φ.Π.Α προς τις επιχειρήσεις έστω και με συμψηφισμό λοιπών υποχρεώσεων προς το Κράτος.
Καταγραφή και απόδοση του οφειλόμενου Φ.Π.Α. σε πραγματικό χρόνο.

- Η άρση των capital controls
- Η ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕπιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Κρίνεται αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση δράσεων εγγυήσεων με στόχο την παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ, κ.λ.π. καθώς και χορήγησης ΜικροΔανείων που θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην εξώφληση ασφαλιστικών και άλλων οφειλών του Δημοσίου. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά οι επιπτώσεις της ύφεσης γίνονται ακόμη πιο επώδυνες.
- Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το διακανονισμό τραπεζικών οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών.
- Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων
- Η επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις διεκδικήσεις των κόκκινων αλλά και πράσινων δανείων από τα funds. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζονται τα δάνεια στο 10% - 15% της αξίας τους και να διεκδικείται το 100%, παρακάμπτοντας οι διεκδικητές κάθε κανόνα περί αισχροκέρδειας και τοκογλυφίας. Προτεινόμενο πλαφόν το +30% επί της αξίας της αγοράς του δανείου.
- Η Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
- Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε μεγάλο αριθμό δόσεων και με βάση τη φοροδοτική - ταμειακή ικανότητα της επιχείρησης.
- Η Ενίσχυση, περαιτέρω ενεργοποίηση και επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην κατεύθυνση καταπολέμησης των εναρμονισμένων πρακτικών και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης των μεγάλων πολυεθνικών, που ελέγχουν τεχνητά τις τιμές. Η άρση των στρεβλώσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για την ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για την ορθολογική πρόσβαση των καταναλωτών στην αγορά.
- Η προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του παράνομου αστικού υπαίθριου παρεμπορίου.
- Είναι σαφές ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τρόποι αναπτυξιακής ανάκαμψης της χειμαζόμενης ελληνικής αγοράς. Η αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι μια πρώτη λύση στο πρόβλημα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους σε μια περίοδο έντονων πιέσεων. Ως εκ τούτου, ζητούμε την ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα.
- Η δημιουργία Ανεξάρτητων Οικονομικών Παραμεθόριων Περιοχών με φορολογικά κυρίως κίνητρα.
- Η ενίσχυση και παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των αδειοδοτήσεων.
- Η απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τέλος, όπως επισημαίνεται στο Υπόμνημα, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε ΄Ελληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις. ΄Ενα κράτος με δυσκίνητους μηχανισμούς, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με πολυνομία και γραφειοκρατία που διατηρούν ένα εχθρικό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου