Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Φώφη Γεννηματά : Κριτική στην κυβέρνηση για τη δικαιοσύνη

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης σας, πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Η κρίση έχει αγγίξει τα πάντα. Δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα.Το ουσιαστικό ζήτημα που καλούμαστε παράλληλα να αντιμετωπίσουμε, και μάλιστα ως προϋπόθεση υπέρβασης της κρίσης, 
σχετίζεται με μια γενικευμένη απαξίωση της Πολιτείας και των θεσμών, τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος και τις λειτουργίες του.

Δεν ήρθα εδώ για να κάνω αντιπολίτευση, σεβόμενη το βήμα που μου παραχωρείτε.
Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω όσα ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.
Άκουσα  από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης έναν λόγο απολύτως διχαστικό. Μια κριτική ισοπεδωτική, συλλογική, συλλήβδην όλοι οι προηγούμενοι φταίνε.  Έναν λόγο λες και βρίσκεται ακόμη στην αντιπολίτευση, που στάζει δηλητήριο στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν βοηθάει ακριβώς στη στιγμή που ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ γνήσια αυτοκριτική απ’ όλους. Κυρίως δε  απ’ αυτούς που έχουν αλυσοδέσει τον τόπο με μόνιμη επιτροπεία και έχουν παραχωρήσει τον δημόσιο εθνικό πλούτο για εκατό χρόνια στους δανειστές. Γνήσια αυτοκριτική απ’ όλους, σεμνότητα και σεβασμό. Απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου που πραγματικά υποφέρουν.
Όσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αυτή την αντιλαμβάνεται, δεν έχω παρά να παρατηρήσω το εξής. Τοποθέτησαν στο αρμόδιο Υπουργείο τον επικεφαλής της ΕΥΠ της προηγούμενης κυβέρνησής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό τα λέει όλα. Και μέσα σε αυτό το θεσμικά τοξικό περιβάλλον οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται.
Και μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες ακόμα και μερικές παρατυπίες μπορούν να λειτουργήσουν ως χαραμάδα  και να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα σε μη αναστρέψιμες εκτροπές.
Είναι το περιβάλλον που μπορεί
να γεννήσει:
τυχοδιωκτικές επιλογές και επικίνδυνες αναθεωρήσεις των πραγμάτων
Να οδηγήσει σε:
Δεύτερες αναγνώσεις -κατά το δοκούν- του Συντάγματος και των νόμων.
Παράκαμψη βασικών  συνταγματικών επιταγών προς ε-εξυπηρέτηση των  ιδεοληψιών και των πάσης φύσεως συναλλαγών.
Απόπειρα εργαλειοποίησης  της  ίδιας της Δικαιοσύνης για τη επίτευξη  πολιτικών στόχων, με υποβάθμιση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Αυτές οι λογικές και μεθοδεύσεις θα περάσουν;
Όχι.  Γιατί είμαστε πολλοί, στην πολιτική, στην Δικαιοσύνη, στην κοινωνία που αντιστεκόμαστε.
Και είμαστε αποφασισμένοι. Να μην υποχωρήσουμε. Να μην συμβιβαστούμε. Να σταθούμε όρθιοι.
Στηρίζοντας με όποιο κόστος τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τη Δικαιοσύνη.

Κυρίες και Κύριοι,
Ως ΠΑΣΟΚ, ως Δημοκρατική Παράταξη, έχουμε συνδέσει το όνομα μας με μεγάλες αλλαγές τομές και ρήξεις σε αυτόν τον τόπο αλλά και  ειδικά στη δικαιοσύνη. Και είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, ακόμα και στα πρώτα χρόνια της κρίσης, που μόνοι μας παλεύαμε να κρατήσουμε όρθια  τη χώρα μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. 
Υπάρχουν ακόμη στα συρτάρια σας έτοιμες δουλειές που παραδόθηκαν στον προηγούμενο Υπουργό από εσάς, άλλα φαίνεται πως είναι άλλες οι προτεραιότητες του ΥΔΔΑΔ στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε επεξεργασθεί και έχουμε θέσει σε δημόσιο διάλογο ένα πλαίσιο θέσεων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις με  σταθερά βήματα και στέρεη ιδεολογική βάση.
Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε μαζί σας, μια Ελληνική Δικαιοσύνη ισχυρή και  ανεξάρτητη.
Με ένα πολιτικό σύστημα που θα επιζητά τον δικαστικό έλεγχο και θα αξιώνει  την τήρηση της συνταγματικής τάξης.
Ένα δημόσιο χώρο με διαφάνεια, αξιοκρατία που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των πολιτών. Γιατί αυτό είναι πλέον τον μεγάλο ζητούμενο, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.
Η ελληνική κοινωνία δικαιούται, αξίζει και απαιτεί μια Δικαιοσύνη σύγχρονη κι αποτελεσματική.
Μια Δικαιοσύνη που θα αξιοποιεί την τεχνολογία.
Να σπάσουμε την τεχνολογική υστέρηση των ελληνικών δικαστηρίων.
Με την ολοκλήρωση των έργων της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, που θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστηρίων, για τους δικαστές και τους πολίτες.
Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλους τους δικαστές και εισαγγελείς.
Με ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών, με εξειδικευμένο υπαλληλικό και επιστημονικό προσωπικό.
Να ανατραπεί η αναλογία των πολλών δικαστών προς λίγους γραμματείς.
Πώς περιμένει η Πολιτεία να απονέμεται το δίκαιο έγκαιρα κι αποτελεσματικά, όταν αναγκάζεστε, σε τόσες περιπτώσεις, να κάνετε εσείς οι ίδιοι και τη δουλειά του δικαστικού υπαλλήλου;
Υπάρχουν λύσεις ρεαλιστικές. Να μιλήσουμε ανοικτά για βοηθούς δικαστές, για την επανενεργοποίηση της ουσιαστικής άσκησης των δικηγόρων στα δικαστήρια.
Να εξετάσουμε νέους θεσμούς, νέα μοντέλα.
Να δημιουργήσουμε θεματικά δικαστήρια, για τις οικογενειακές διαφορές, τις πτωχεύσεις, με εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα.
Ενίσχυση και επέκταση της διαμεσολάβησης και άλλων εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών ως σύγχρονα εργαλεία της δικαιοσύνης.
Μια Δικαιοσύνη με ορθολογικό κόστος και ουσιαστικό πλαίσιο νομικής βοήθειας, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δικαστήρια.
Μια Δικαιοσύνη θεσμικό εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι στις διακρίσεις, στον κοινωνικό ρατσισμό που βιώνουν τόσοι άνθρωποι γύρω μας, με μόνα κριτήρια την καταγωγή, την αναπηρία, την ταυτότητα φύλου, το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Μια Δικαιοσύνη θεματοφύλακα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χωρίς επηρεασμούς και συμψηφισμούς.
Μια Δικαιοσύνη με ιστορική συνέπεια και συνέχεια.
Ένα δικαστικό σύστημα λειτουργικό. Που απονέμει το δίκαιο σε εύλογους χρόνους, αναγνωρίζοντας ότι το στοιχείο του “χρόνου” είναι κρίσιμος παράγοντας για την ποιότητα απονομής και βεβαίως εργαλείο ανάπτυξης που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Που επιζητεί τη συνεχή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Με ακόμη καλύτερη δικαστική εκπαίδευση και αντικειμενική αξιολόγηση.
Με ικανή διοίκηση και ένα Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εκπληρώνει την αποστολή του.
Υποστηρίζουμε ένα ενιαίο και αρραγές δικαστικό σώμα, με υγιή συνδικαλιστική δράση.
Χωρίς διχαστικές κινήσεις και χωριστούς δρόμους.
Αδιέξοδες διαδρομές που περιφρονούν το Σύνταγμα και προσπαθούν να το παρακάμψουν για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες.
Επιτέλους το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο.
Δεν ταιριάζουν τέτοιες λογικές στο χώρο αυτό.
Οι δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων δικαστών οδήγησαν, πριν από εξήντα περίπου χρόνια, στην ίδρυση αυτής της Ένωσης, που οι ιστορικές της κατακτήσεις είναι λαμπρές.
Η προοδευτική παράταξη, όλα αυτά τα χρόνια, παρέμεινε και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο δίκαιο αίτημα για οικονομική υποστήριξη των δικαστικών λειτουργών.
Για την εξασφάλιση τέτοιων αποδοχών που θα περιφρουρούν την αξιοπρέπεια τους και την ανεξαρτησία τους καπό κάθε απόπειρα επηρεασμού.
Αγωνιστήκαμε μαζί σας για τα αιτήματά σας και συμβάλαμε  έμπρακτα στην ικανοποίησή τους.  

Αξιότιμοι Δικαστές και Εισαγγελείς
Το ελληνικό δικαστικό σώμα δεν έχει να προσδοκά τίποτα από τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης  και από ψεύτικα λόγια, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα.
Σήμερα, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, δικαστικούς λειτουργούς θαρραλέους.
Λειτουργούς που αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαιρεσία, σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης και ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης.
Και βεβαίως δικαστές εσωτερικά ανεξάρτητους.
Με πίστη στο ίδιο το λειτούργημά τους και στο Κράτος Δικαίου.
Εμείς με βάση τις αρχές και τις  αξίες μας θα είμαστε δίπλα σας, στα μεγάλα και δύσκολα που έχετε καθημερινά να αντιμετωπίσετε.
Είναι το μεγάλο χρέος της πολιτικής προς τη Δικαιοσύνη.
Είναι το κοινό, συλλογικό μας χρέος προς τον Πολίτη.
Προς την ίδια τη Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου