Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Tα νέα πρόσωπα στην ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ta-nea-proswpa-stin-igetiki-omada-tou-kuriakou-mitsotakiΣτη ΝΔ η πορεία προς τις εκλογές προκαλεί μέγιστο άγχος τόσο σε εκείνους που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις όσο και σε εκείνους που παλεύουν απλώς για να εκλεγούν ή και να επανεκλεγούν, εκτός και εάν οι εκλογές γίνουν πριν από τα μέσα Μαρτίου οπότε ισχύει η λίστα και δεν υπάρχει το άγχος του σταυρού. 

Η παλαιά φρουρά των στελεχών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει ουσιαστικά παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους, οι οποίοι διαγκωνίζονται για να καταγράψουν τη μέγιστη δυνατή επιρροή που θα τους εξασφαλίσει ένα πολιτικό μέγεθος ικανοποιητικό για τις όποιες εξελίξεις. 
Αν όλα εξελιχθούν θετικά για τη ΝΔ, η σειρά εκλογής παίζει ­ κατά παράδοση ­ σημαντικό ρόλο στην πίεση για χαρτοφυλάκιο. Για να έχουν όμως δύναμη, πρέπει να εξασφαλίσουν μια καλή κατάταξη στη σειρά εκλογής, ενώ τα λεγόμενα δυνατά ονόματα στη ΝΔ έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στις δύο εκλογικές περιφέρειες (Α' και Β') της Αθήνας.
Στο σημερινό σύστημα εξουσίας της Ν.Δ. έχουν διαμορφωθεί νέοι συσχετισμοί και τα δεδομένα που ίσχυαν στο παρελθόν έχουν αλλάξει πλήρως, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε επί της ουσίας μιας νέα επετηρίδα σε όλα τα επίπεδα.

Το δίδυμο Μπεκίρη - Θεοδωρικάκου

Η αρχή έγινε με τη συγκρότηση του στενού πυρήνα εξουσίας της Ν.Δ. και κυρίως στην κορυφή της πυραμίδας. Αναμφίβολα στην μετεκλογική ηγετική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν όλα εξελιχθούν όπως τα αναμένει, δηλ. η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος είναι Πρωθυπουργός, θα έχουν ρόλο πρόσωπα που και σήμερα είναι δίπλα του.
Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Μπεκίρης, ένα πρόσωπο με το οποίο συνδέεται φιλικά επί πολλά χρόνια ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την περίοδο που ο Αχαιός πολιτικός ήταν βουλευτής, ενώ αυτή η σχέση σφυρηλατήθηκε και με κουμπαριά των δυο. 
Το άλλο πρόσωπο που θα έχει κομβικό ρόλο την επόμενη μέρα στο σύστημα εξουσίας θα είναι ο…«σταχανοβίτης» της Πειραιώς ο Τάκης Θεοδωρικάκος που είναι από τα κεντρικά στελέχη που πηγαίνει σχεδόν πρώτος στα γραφεία της Ν.Δ. και φεύγει τελευταίως, έχοντας πλήρη εικόνα και πολλαπλές αρμοδιότητες για σειρά ζητημάτων. Ο επικεφαλής του στρατηγικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού αναμένεται να είναι από τα πρόσωπα που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευρύτερο ρόλο. 
Δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς και τον νυν διευθυντή της Ν.Δ. Νίκο Παπαθανάση που σε ενδεχόμενη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και ανάληψη της Πρωθυπουργίας θα μετακινηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με ρόλο σε θέση κομβική. 
Από το κάδρο, δεν θα απουσιάζει ο νυν διευθυντής του γραφείου τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης που αν και θα πολιτευθεί στην Καβάλα και θεωρείται πως θα εκλεγεί εάν το κόμμα είναι πρώτο, θα έχει παρουσία και στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν, σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ., και πρόσωπα που είναι δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη αυτή την περίοδο και έχουν ρόλο είτε στη Βουλή είτε στην Πειραιώς, όπως π.χ. οΣτέλιος Πέτσας και ο Γιώργος Μυλωνάκης.

Η νέα ηγετική ομάδα των επόμενων υπουργών

Στη νέα ηγετική ομάδα, όπως αυτή φαίνεται από σήμερα, θα είναι οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και άλλοι βουλευτές, με μακρά εμπειρία, όπως η συντονίστρια Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη, ο νυν εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ο τομέαρχης Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κ.α.
Από εκεί και πέρα και εκτός του πλαισίου της σημερινής Κ.Ο. της Ν.Δ. ο κύκλος της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό από την κατάταξη ορισμένων βουλευτών στις εκλογές. 
Η συζήτηση σήμερα γίνεται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν με την υφιστάμενη Κ.Ο. καθώς μετά τις εκλογές θα αλλάξουν πολλά, ενώ ήδη υπάρχει και ένας δεύτερος κύκλος συνομιλητών του Κυρ. Μητσοτάκη, εκτός Ν.Δ. με πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της αγοράς, της κοινωνίας, των ΑΕΙ, κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου