Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Έτοιμοι για μετάβαση στην Αθήνα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκπρόσωποι αγροτών από Ευζώνους, Προμαχώνα και Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στη Θέρμη για να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση.Συμπόρευση των δυνάμεων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και διαβίβαση αιτήματος για συναντήσεις με τα τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας) υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, έφερε η τρίωρη σύσκεψη εκπροσώπων από τα μπλόκα Ευζώνων και Προμαχώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, οι Μακεδόνες, οι οποίοι απ΄ ότι φαίνεται αυτονομούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις και κυρίως από το δίκτυο Μπούτα, έχουν ήδη ανοίξει κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, όπου αναμένεται να μεταβούν εντός της εβδομάδος για συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Το σύμπλεγμα της Κεντρικής Μακεδονίας με κύρια σημεία αναφοράς τους Ευζώνους, τον Προμαχώνα και τα Πράσινα Φανάρια, εκφράζοντας κατά βάση κάπως μεγαλύτερες και σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφήνουν πίσω τα αιτήματα της «μικρομεσαίας αγροτιάς» και θα επιδιώξουν να επιλύσουν όχι τόσο οικονομικά ζητήματα όσο θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και την απασχόληση ξένων εργατών γης, τις αποσβέσεις παγίων (αγορά μηχανημάτων), τις δανειοδοτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων και τις… μη ανακτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη.
Εκπρόσωποι των εν λόγω συμπορευόμενων δυνάμεων θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο (12 το μεσημέρι) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση και να συντάξουν τη γραμμή πλεύσης, προκειμένου να αποφευχθούν διχογνωμίες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.
Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν υπό την πίεση του χρόνου, της αδύναμης συμμετοχής στα μπλόκα των εργασιών που ανοίγουν λόγω εποχής και της ανυπομονησίας που χαρακτηρίζει συχνά, κυρίως τους νεότερους εξ αυτών.
Αποχώρησαν από την Θεσσαλονίκη τα 30 τρακτέρ των αγροτών, μικρή ένταση έξω από τη ΔΕΘ

Με 30 τρακτέρ συμμετείχαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επ' αφορμή των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia».

Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα -μέχρι τις 15.30- η κυκλοφορία σε τμήματα το κέντρου της πόλης διεκόπη.
Αργότερα, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να αποκαθίσταται.
Μικρής έκτασης επεισόδια στη νότια πύλη της ΔΕΘ
Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο -το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων- έκοψαν μια κορδέλα (το παιδί ενός εκ των παριστάμενων αγροτών) στη νότια πύλη της ΔΕΘ, «εγκαινιάζοντας» συμβολικά οι ίδιοι την 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia».
Στο σημείο ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν αγροτοκτηνοτρόφοι επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, ανεβάζοντας το ρολό της εισόδου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν.
Τελικώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο, ενώ λίγο από τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου.
Σημειώνεται ότι η 10η έκθεση «Zootechnia» εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου