Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε το δάνειο των 20 εκ. ευρώ- Οι απώλειες του Μπουτάρη και η αποχώρηση Καλαφάτη

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης η σύναψη δανείου ύψους 20 εκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης για τον δανεισμό, ο
οποίος μειώθηκε στα 20 εκ. ευρώ, από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Η μόνη απώλεια που κατέγραψε η διοίκηση Μπουτάρη ήταν η ψήφος του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Στα προτεινόμενα έργα δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό έργο που να δημιουργεί άμεσα θέσεις απασχόλησης. Δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για τις πολλές απαλλοτριώσεις, και για θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Δήμο».
Από τη διαδικασία αποχώρησε η παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, με τον επικεφαλής να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για αναβολή της ψηφοφορίας και εκτενή συζήτηση του θέματος.
Από την ελάσσονα αντιπολίτευση, στα δύο χωρίστηκε η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», με την επικεφαλής και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, Ρία Καλφακάκου και τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Αγαθαγγελίδου να ψηφίζουν υπέρ της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ και τον έτερο δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Αβαρλή, να ψηφίζει κατά.

Θετική ψήφο έδωσε και ο Μάκης Στεργίου από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ «κατά» ψήφισαν οι Γιάννης Δελλής και Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και οι Κωνσταντής Σεβρής (Μένουμε Θεσσαλονίκη) και Μόνιμα Αϊβάζογλου (Γειτονιές σε δράση).
Γ. Μπουτάρης: Προίκα για την επόμενη διοίκηση το δάνειο
Υπεραμυνόμενος της απόφασης της διοίκησής του για δανεισμό από την ΕΤΕπ, ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας νωρίτερα προς το Σώμα, σημείωσε: «Η ΕΤΕπ, αφού αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου μας, έδωσε κατ’ αρχήν έγκριση για δάνειο συνολικού ύψους 50 εκ. Ευρώ (εκ των οποίων τα 12,5 εκ. Ευρώ θα αποτελούσαν την ίδια συμμετοχή, μέσω της κάλυψής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό). Τελικά καταλήξαμε σε δάνειο 20 εκ. Ευρώ με παράλληλη επιχορήγηση των 6,5 εκατ. Ευρώ της ίδιας συμμετοχής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διότι το ποσό αυτό κρίνεται εφικτό να απορροφηθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους, και η λήψη του δανείου είναι εφικτή, και η αποπληρωμή του είναι εφικτή, αλλά κυρίως δεν θα επιβληθούν περαιτέρω βάρη στους δημότες Θεσσαλονικείς. Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για την αποπληρωμή ενός δανείου».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το δάνειο αυτό είναι ένα δάνειο-πλαίσιο, επομένως ο κατάλογος των έργων που γνωστοποιήθηκε κατ’ αρχήν στην ΕΤΕπ και τίθεται σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. «Με κάθε δόση του δανείου, και ανάλογα με τις προτεραιότητες, επιλέγεις να κάνεις αυτό που θεωρείς ότι έχει αμεσότητα και προτεραιότητα», εξήγησε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έχει συνάψει με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank έως το 2020 το αργότερο, «ξεφορτώνοντας» τον Δήμο από τα έως σήμερα βάρη του. «Η δανειοδότηση από την ΕΤΕπ είναι μια προικοδότηση για την επόμενη κυρίως Διοίκηση του Δήμου. Επιπλέον, προτείναμε να δημιουργηθεί και συστήνουμε Διαπαραταξιακή Επιτροπή, χωρίς να προβλέπεται από τους όρους της ΕΤΕπ, δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας παρακολούθησης της απορρόφησης του δανείου και όχι μια τυπική επιτροπή» κατέληξε ο Δήμαρχος. 
Γιούλη Ρανέλλα: Η σύμβαση διέπεται από τους πλέον ευνοϊκούς όρους της διατραπεζικής αγοράς
Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διέπεται από τους πλέον ευνοϊκούς όρους της διατραπεζικής αγοράς, θα έχει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής 3% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξαετή περίοδο χάριτος και 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, ενώ θα εξοφλείται σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Το δάνειο θα εκταμιευθεί έως και σε τέσσερις δόσεις, ύψους 5 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον η κάθε μια και κάθε επιμέρους εκταμίευση θα θεωρείται ένα ξεχωριστό δάνειο, με όλους τους ευνοϊκούς όρους που διέπουν το σύνολο της σύμβασης.
Λίνα Λιάκου: Ο πίνακας των έργων είναι ενδεικτικός
Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, αναφέρθηκε στην επιλογή των έργων που κρίθηκε ότι μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του δανείου.
Η χρονική στιγμή για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, επισήμανε, είναι η κατάλληλη, γιατί πλέον η Διοίκηση έχει σχηματίσει εικόνα των πιθανών και δυνατών εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, είτε μέσω των ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, είτε μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Γνωρίζουμε πλέον ποια έργα μπορούμε να εντάξουμε σε κάθε χρηματοδοτική πηγή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πίνακας των έργων είναι ενδεικτικός, πιστεύουμε, ωστόσο, στις προτεραιότητες που θέτει αυτός ο πίνακας. Πιστεύουμε, δηλαδή, στην ενεργειακή εξοικονόμηση, στην προσβασιμότητα, στις αστικές αναπλάσεις και στις σχολικές υποδομές. Επιπλέον, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή που συστήνουμε θα πρέπει να αξιολογεί και να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια έργα θα μπαίνουν σε κάθε δόση εκταμίευσης, ενώ όλη η προσπάθεια θα στηριχθεί τεχνικά από την ίδια την ΕΤΕπ, για την αποδοτικότερη χρήση του δανείου».
Διαβάστε ΕΔΩ για την αντιπαράθεση που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς και τις λεπτομέρειες που έδωσαν τα μέλη της διοίκησης σχετικά με το δάνειο που θα λάβει ο δήμος από την ΕΤΕπ.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου