Tην κατάθεση των προτάσεων για την διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και η Ενωση Περιφερειών.
Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των
διοικητικών συμβουλίων των δυο θεσμικών οργάνων τους, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μ’ αφορμή τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργείου. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που τοποθετήθηκαν, κάλεσαν την κυβέρνηση στις προτάσεις της να λάβει υπόψη, τις επίσημες θέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
Επίσης, στην συνεδρίαση αποφασίσθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων και η εξουσιοδότηση των δύο προέδρων τους, για την διεξαγωγή κοινού συνεδρίου, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει «ιστορική ευθύνη» να δράσει ενωμένα και συντεταγμένα. Σχετικά με το κείμενο των προτάσεων της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν συνιστά κείμενο θέσεων, που προωθούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, αλλά ένα πολυσέλιδο, προχειρογραμμένο πόνημα, χωρίς ενιαία δομή και λόγο» και αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις της ΚΕΔΕ. Επιπλέον, τόνισε πως δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, (π.χ φορολογική αποκέντρωση, καταστατική θέση των αιρετών, συνεργασία μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, νέα γενιά παρακρατηθέντων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. κ.ά.) Κατά τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, οι προτάσεις της επιτροπής δεν αποτελούν «την αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί στην αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας». Είναι απαραίτητο είπε , «ο ρόλος της περιφέρειας στην μετά «Καλλικράτη» εποχή, να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο οικονομικά και αναπτυξιακά. Στην πράξη, η μετεξέλιξη αυτή συνοψίζεται ως μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», επισήμανε ο Κώστας Αγοραστός. Ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ζήτησε επίσης, να αποτυπωθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού στο νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.
Την απόλυτη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που ισχύει για την τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απροκάλυπτη εχθρότητα» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι για την απόκτηση οικονομικής αυτοτέλειας, οι δήμοι να αναλάβουν την φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ανάφερε ότι η επιτροπή του υπουργείου επεξεργάσθηκε όλα τα προβλήματα, καθώς και ότι η παρέμβαση και ο τρόπος που σχεδίασε το διάλογο το υπουργείο, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Οι αλλαγές πρόσθεσε, πρέπει να ισχυροποιούν τον θεσμό και να ενισχύουν τον αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο για ιδεοληπτικές εμμονές. «Θέλει να κόψει και να ράψει την αυτοδιοίκηση στα μέτρα της» είπε.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ζήτησε κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, να υπάρξει ειδική μέριμνα για την νησιωτικότητα και πάγια ρύθμιση για τους οικονομικούς πόρους των δήμων. Σ’ ότι αφορά την θέσπιση της απλής αναλογικής, σημείωσε ότι για να εφαρμοσθεί απαιτείται ριζική αλλαγή του κώδικα που διέπει την αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, εξέφρασε την αντίθεσή του, στην θέσπιση απλής αναλογικής, επισημαίνοντας τις συνέπειες που θα έχει στην λειτουργία των δήμων και των δημοτικών συμβουλίων. Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου