Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Ναι» στην πρόταση Λυκούδη- Κινήσεων από την πρωτοβουλία των τριών

nai-stin-protasi-lukoudi--kinisewn-apo-tin-prwtoboulia-twn-triwnΝέα κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς δημιουργεί η απόφαση της «Ώρας Αποφάσεων» (Διαμαντοπούλου – Φλωρίδης- Ραγκούσης) να υιοθετήσει την πρόταση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» του Σπύρου Λυκούδη και των  «Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» που επιμένουν στην δημιουργία ενός ενιαίου ισχυρού κεντροαριστερού πόλου.
Την ίδια ώρα  πριν ακόμα περάσει ο μήνας του μέλιτος φαίνεται
πως δημιουργούνται «σύννεφα» στις σχέσεις μεταξύ Ποταμιού και των «τριών».
Οι τρείς πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με σημερινή τους ανακοίνωση δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι «όχι απλώς θα είναι αρωγοί, αλλά συμμέτοχοι» στην πρόταση των δύο προαναφερόμενων κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου φορέα.
Οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» του Σπύρου Λυκούδη και οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανακοίνωση τους την περασμένη εβδομάδα επέμεναν ότι «έχει έρθει η ώρα της σύνθεσης» και υπογράμμιζαν ότι «υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για το επόμενο βήμα λαμβάνοντας υπόψη το διακηρυγμένο από όλους στόχους για ενότητα, αλλά και τα κοινά στοιχεία όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν:

    -Σύγκλιση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Ιούνιο 2017. Χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά με ένα συμφωνημένο πλαίσιο συνύπαρξης όλων και μια προγραμματική και οργανωτική διαδικασία για την περαιτέρω όσμωση και σύνθεση. Με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων.
     -Εκλογή του επικεφαλής από την βάση της Παράταξης μετά το Συνέδριο, διαδικασία που θα κινητοποιήσει την κοινωνία και θα σφραγίσει την ενωτική πορεία.
.   Η μορφή του νέου φορέα θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, με συμφωνία όλων των μερών. Μέχρι τότε, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο αρχών λειτουργίας και συντονισμού όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετάσχουν στο νέο, ενιαίο φορέα της παράταξης.
  - Οι προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα θα διαμορφωθούν στην πορεία προς το Συνέδριο σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους. Στη διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθούν οι επεξεργασίες και οι προτάσεις όλων των κομμάτων και κινήσεων, των συνεδρίων και των συνδιασκέψεων τους, καθώς και το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, το καλοκαίρι του 2016.

Ακολουθεί η σημερινή ανακοίνωση των Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση:

«Συλλογικό άλμα μπροστά απαιτεί προσωπικά βήματα πίσω
»Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι αληθινά νοιάζονται για να γεννηθεί ένας νέος ισχυρός κι ενωμένος προοδευτικός φορέας, δεν αντέχουν άλλο τη μισή ειλικρίνεια και το μηδενικό ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εάν με βάση τη θετική πρόταση των "Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία" και των "Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς" πρόκειται ειλικρινά να προχωρήσει από μία νέα αφετηρία η πραγματοποίηση ενός ιδρυτικού συνεδρίου, ενός αληθινά νέου φορέα που δεσμευτικά θα περιλαμβάνει την άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τότε θα είμαστε όχι απλώς αρωγοί αλλά και συμμέτοχοι. Διότι ακριβώς αυτό είπαμε κι εμείς από τη Λάρισα. Να δώσουμε προτεραιότητα στα μεγάλα που συμφωνούμε και να αφήσουμε για μετά όσα μας βρίσκουν προς το παρόν αντίθετους.
»Αν είμαστε όλοι ειλικρινείς, θα αποδειχτεί σύντομα.
»Σε μια αληθινά νέα, ενωμένη και ισχυρή προοδευτική παράταξη λέμε Ναι.
»Στο εικονικό ολόγραμμα μιας δήθεν νέας παράταξης λέμε Όχι».

Σε ότι αφορά την έως τώρα συστράτευση του Ποταμιού με την «Ώρα Αποφάσεων» σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει  έντονη δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές.
Το μεν Ποτάμι επιμένει να είναι αυτό που κάτω από την ομπρέλα του θα ενταχθούν οι τρείς πρώην υπουργοί. Οι δε πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου