Δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ):
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξήγγειλε τον αναπτυξιακό νόμο αμέσως μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2016, η Κυβέρνηση
Τσίπρα-Καμμένου κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε έναν «αναπτυξιακό» νόμο που – με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – προβλέπει κονδύλια ύψους 480 εκ.ευρώ (2016-2022) και φοροαπαλλαγές 27 εκ.ευρώ (2016-2020), την ίδια ώρα που οι Υπουργοί εξακολουθούσαν να υπόσχονται 3,6 δισ.ευρώ!
Πέρασαν άλλοι πέντε μήνες απραξίας και αδράνειας, κατά τους οποίους η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, τα λουκέτα πλήθαιναν, οι ευκαιρίες χάνονταν και η ύφεση βάθαινε, εωσότου δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για τα τέσσερα βασικά καθεστώτα του Νόμου 4399/2016, «Γενική επιχειρηματικότητα», «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού», και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους». Η υποβολή αιτήσεων έληξε άδοξα για τα δύο πρώτα καθεστώτα: μόνο 821 επενδυτές κατέθεσαν σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δις ευρώ. Από αυτά, σχέδια ύψους 1,5 δις ευρώ υποβλήθηκαν στο καθεστώς «Γενική επιχειρηματικότητα», ζητώντας κατ’ εκτίμηση περισσότερα από 0,5 δις ευρώ ενίσχυση . Ο προϋπολογισμός κάθε καθεστώτος, όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ (χρηματική ενίσχυση και φοροαπαλλαγές). Άρα προκύπτει ότι μόνο ένα μικρό μέρος από τα σχέδια θα ικανοποιηθούν. Η αξιολόγηση των αιτήσεων, μαζί με την διαδικασία υποβολής ενστάσεων, δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν περάσουν έξι μήνες. Άρα και το επόμενο εξάμηνο, δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά.
Επίσης, η αποτυχία του νέου αναπτυξιακού νόμου φαίνεται και από το γεγονός ότι στο πολυδιαφημιζόμενο καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» (επενδυτικά σχέδια άνω των 20 εκ. ευρώ) δεν έχει ακόμη υποβληθεί ούτε ένα σχέδιο επένδυσης, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου στα μέσα Φεβρουαρίου.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου