Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Φορολογείται ή όχι η πρόωρη αγροτική συνταξιοδότηση;

Φορολογείται ή όχι η πρόωρη αγροτική συνταξιοδότηση;Σύγχυση σε αρκετούς φοροτεχνικούς αλλά και παραγωγούς έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έντυπο Ε3 σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών.

Όπως διερωτάται ο κ. Χρήστος Μελάς στο έγκριτο taxheaven.gr, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο (ΠΟΛ 1043/2017), «η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912 του Ε3), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια και ως εκ τούτου αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1». Κάτι που σημαίνει ότι είναι αφορολόγητο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (1081788/16-6-2015) ορίζεται ότι:
«Στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) που ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και επόμενα, σας γνωρίζουμε ότι η αποζημίωση για την πρόωρη παύση της γεωργικής δραστηριότητας, εντάσσεται στην κατηγορία εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις». Κάτι που, εφόσον ισχύει, σημαίνει ότι φορολογείται.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλούνται σύντομα να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις…
(Με πληροφορίες από taxheaven.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου