Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για την Ελληνικός Χρυσός

Η εταιρεία, αν και κατάφερε να μειώσει τα αρνητικά μεγέθη που ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ το 2015, παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο αποτελεσμάτων.Ζημιές 344,2 εκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασε το 2016 ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στη Βορειοανατολική Χαλκιδική μέσω της
θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός.

 
Ειδικότερα, για το 2016 οι ζημιές, ανά μετοχή, ανήλθαν σε 48 cents, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 650,2 εκατ. ευρώ.
 
Η παραγόμενη ποσότητα χρυσού ανήλθε σε 486,0258 ουγκιές και ήταν χαμηλότερη συγκριτικά με τις αναθεωρημένες προβλέψεις γ' τριμήνου για παραγωγή 495.000 ουγκιών.
 
Σχετικά με τη θυγατρική Ελληνικός Χρυσός, βάσει των μεγεθών που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη χρήση του 2015, παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 84,7 εκατ. ευρώ (από ζημιές 18,3 εκατ. ευρώ το 2014), ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 34,3 εκατ. από 40,3 εκατ.
 
Τα έργα στην Ελλάδα
 
Στην Ελλάδα, η Eldorado επεξεργάστηκε στο Στρατώνι περίπου 19% περισσότερους τόνους μεταλλεύματος το 2016 έναντι του 2015, ενώ το ορυχείο της στις Μαύρες Πέτρες διαθέτει διάρκεια ζωής περίπου 18 μηνών.
 
Στην Ολυμπιάδα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η λειτουργία των μεταλλείων και μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.
 
Για τις Σκουριές, το 2016 δεν κύλησε ομαλά, καθώς η εταιρεία ανέστειλε την εκεί δραστηριότητά της, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες "πάγωσαν” το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στις Σκουριές το 2019, αλλά θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσει το τί μέλλει γενέσθαι με την μέθοδο μεταλλουργίας (flash melting), με την υλοποίηση της οποίας το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αντίθετο.
 
Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί εάν οι Σκουριές τροφοδοτήσουν μία ακόμη δικαστική διένεξη μεταξύ των Καναδών και του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό καθώς βάσει παλαιότερων κυβερνητικών διαρροών, το Δημόσιο εξετάζει να προσφύγει στη διαιτησία αναφορικά με το εάν η εταιρεία εφαρμόζει τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας ως προς το εάν είναι σε θέση να κατασκευάζει και να λειτουργήσει την μεταλλουργία χρυσού.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου