Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Λύθηκε το πρόβλημα με τις αναδρομικές επιδοτήσεις 400.00 αγροτών

Οι αγρότες αυτοί, αν υπάγονταν οριστικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα έπρεπε να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις και τιμολόγια) και να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ σαν κανονικοί επιχειρηματίες,
μόνο και μόνο επειδή κατά τη διάρκεια του 2016 εισέπραξαν επιδοτήσεις όχι μόνο για το έτος αυτό αλλά και για προηγούμενα έτη, που είχαν καθυστερήσει να τους καταβληθούν, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των εισπραχθεισών επιδοτήσεων να υπερβεί το όριο των 5.000 ευρώ μέχρι το οποίο προβλέπεται απαλλαγή από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ!
Με την τροπολογία οι αγρότες αυτοί παραμένουν, τελικά, στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Αποτρέπεται, δηλαδή, η μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς η οποία σύμφωνα με το «γράμμα» της ισχύουσας νομοθεσίας θα έπρεπε να είχε γίνει από την 1η-1-2017 επειδή εισέπραξαν εντός του 2016 επιδοτήσεις συνολικών ποσών άνω των 5.000 ευρώ που είναι το όριο απαλλαγής από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την τροπολογία:
1) Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις εισπραχθείσες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ), λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι αγρότες, που λόγω είσπραξης επιδοτήσεων παρελθόντων ετών υπερέβησαν το όριο των 5.000 ευρώ εντός του προηγούμενου έτους και αναγκάστηκαν να υποβάλουν δηλώσεις μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και τις 12-5-2017.
2) Ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ορίζεται επίσης η 12η-5-2017. Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις δηλώσεων έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2017, για τις οποίες ορίζεται εν τέλει ότι υποβάλλονται έως και 12-5-2017, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου