Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Μία μόνο θετική χρήση στην τελευταία τριετία σε βάζει στον εξωδικαστικό

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα μπορεί ένας αγρότης, συνεταιρισμός ή αγροτική επιχείρηση, να καταλήξει σε μια συμφωνία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών προς το σύνολο των πιστωτών του, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και του Δημοσίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που προωθείται για ψήφιση από
τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται αυτό το διάστημα σε ανοικτή γραμμή, προκειμένου να καταλήξουν στη φόρμουλα η οποία θα επιτρέπει και τυπικά στα χρέη των επαγγελματιών του αγροτικού κλάδου να ενταχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν στην «ΥΧ» νομικοί κύκλοι, στην τωρινή του μορφή το νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο ως προς την επιλεξιμότητα των αγροτών. «Με μια χαλαρή ερμηνεία (σ.σ. του νομοσχεδίου) θα λέγαμε ότι τα χρέη των αγροτών μπορούν να υπαχθούν, ωστόσο για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία θα πρέπει να δοθούν σαφείς διευκρινίσεις», υπογραμμίζει δικηγόρος με γνώση του αντικειμένου.
Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», αναμένεται να διευθετηθεί είτε με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας είτε με εγκύκλιο που θα εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του νόμου. Υπάρχει, επίσης, και η σκέψη να δημιουργηθεί αναλυτικός κατάλογος με τα επιλέξιμα επαγγέλματα/δραστηριότητες, ώστε κάθε οφειλέτης να γνωρίζει εκ των προτέρων αν μπορεί να ενταχθεί, δεδομένου ότι η διαδικασία συνεπάγεται και κάποιο κόστος (έξοδα δικηγόρου, λογιστή κ.λπ.).
Το κλειδί σε ό,τι αφορά τους αγρότες-φυσικά πρόσωπα εντοπίζεται στην εμπορική δραστηριότητα (υποβολή Ε3) και στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο θα έχουν τουλάχιστον όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί αν θα τεθεί ως προϋπόθεση και η ύπαρξη ατομικής επιχείρησης ή οργανωμένης αγροτικής μονάδας, κάτι που ενδέχεται να αφήσει εκτός αρκετούς δανειολήπτες.
ypaithros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου