Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Β.Αποστόλου: Να τρέξουν οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές

«Να τρέξουν οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές», προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές από τον
παγετό.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό, ότι δεν έχει μεριμνήσει για τις ζημιές, που έχουν υποστεί από πέρυσι οι παραγωγοί της Πέλλας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση, σε συνδυασμό, με τις φετινές.
Ο κ. Δελής εξήγησε πως υπάρχει καταστροφή στο κεράσι που αγγίζει το 100% και λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την καρπόδεση, κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν. Εξήγησε πως οι παραγωγοί βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και υπάρχουν καταστροφές γενικά στα φρούτα, αλλά στο κεράσι υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως υπήρξαν πολλές και διαφορετικού χαρακτήρα ζημιές, πως έγιναν οι αναγγελίες και το πρόβλημα της έλλειψης εκτιμητών, αντιμετωπίστηκε με την πρόσληψη 200 έκτακτων γεωτεχνικών, με 8άμηνη απασχόληση. 
Επανέλαβε την άποψη ότι όλα πρέπει να γίνουν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως συμβαίνει με την ΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι όλο αυτό συνέβη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και πως υπήρξε καταστροφή άνω του 30%. Ο κ.Δελής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μπαλώματα» και ζήτησε αναστολή πληρωμών για τους αγρότες, που το φυτικό τους κεφάλαιο καταστράφηκε. Σημείωσε, δε,  πως πολλοί δεν έχουν καν χρήματα για να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Ο κ.Αποστόλου πάντως προέτρεψε να πληρωθούν τα ασφάλιστρα προς τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν, επισημαίνοντας πως λειτουργεί ανταποδοτικά ενώ υποστήριξε πως έχει συγκροτηθεί η επιτροπή, για την  αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου