Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ερντογάν για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ερντογάν για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσειςΤη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο.

Προς την ατζέντα αυτή μετακινήθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό και στο τέλος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η Τουρκία.
Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.
Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο Four Seasons, και κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γγ του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας.
Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου