Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Άγρια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, μέσω… Πάιατ

Άγρια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, μέσω… ΠάιατΗ συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ, στο Mega και η αναφορά του στον… αντίπαλο Πούτιν προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο Mega, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας.Ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ότι «τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν» και εξέφρασε για ακόμα μια φορά την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ειδικότερα σημείωσε ότι η Ελλάδα «μπορεί να στηρίζεται στις ΗΠΑ. Η στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, η οποία ενισχύεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων των κυβερνήσεων μας και των στρατιωτικών ακολούθων μας αλλά και του σημαντικού βήματος που έγινε το περασμένο έτος με την επέκταση της συμφωνίας αμυντική συνεργασίας. Στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία.

Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη» λέγοντας για Έβρο: «Έχουμε πάρει σαφή θέση για την κατάσταση στον Έβρο. Είδα με προσοχή την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια πριν από δυο μέρες. Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο».


Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην Ρωσία προκαλώντας την αντίδρασή της. Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη - μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή.

Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμαστε στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία –τον David Satterfield, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας.

Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα. Ωστόσο αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Vladimir Putin. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει».

«Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Πάιατ, η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας

Όπως ήταν λογικό αυτή η αναφορά του κ. Πάιατ προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο γελοία και παράλογη επινόηση, όπως αυτή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι δήθεν η Ρωσία αντιτίθενται την Ευρωατλαντική κοινότητα, ότι δήθεν είναι προς συμφέρον της Μόσχας η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» υπογραμμίζει η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Μάλιστα σημείωνει ότι «είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία» και καταλήγει σημειώνοντας: «

Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.

Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου